21 septembrie – Ziua Internațională a Păcii. Modelăm pacea împreună?
Pe 21 septembrie se celebrează în toată lumea Ziua Internațională a Păcii. Cum sărbătorim această zi și ce presupune ea?
În fiecare an, pe data de 21 septembrie se celebrează în toată lumea Ziua Internațională a Păcii. Deși Europa trece printr-o perioadă pașnică, fără conflicte, pe planetă încă au loc războaie din motive politice sau economice. Din acest motiv, această zi este una dintre cele mai importante zile din an și ne face să ne gândim la o lume ideală fără discriminare și conflicte inutile.
În acest an ne e mai clar ca niciodată că oamenii nu sunt dușmanii oamenilor. În acest moment, cel mai mare dușman al nostru este virusul COVID-19 și trebuie să luptăm împreună, indiferent de culoarea pielii, țară sau religie, pentru a-l opri. Pentru a evidenția asta, în martie, António Guterres secretarul general al Națiunilor Unite a cerut ca toate taberele implicate în războaie să lase jos armele pentru a ne concentra pe această pandemie globală. Acest mesaj nu se adresează, însă, doar taberelor implicate în război, ci și oamenilor de rând. Doar lucrând împreună putem să ne readucem viețile la normalul dinaintea pandemiei.
Cum sărbătorim această zi?
Tema Zilei Internaționale a Păcii din acest an este “Modelăm pacea împreună”. Pentru a celebra această zi răspândește în jurul tău compasiune, bunătate și speranță împotriva pandemiei. De asemenea, luptă împotriva răspândirii informațiilor false și a folosirii virusului pentru a promova discriminare și ură. Doar împreună putem modela un viitor mai pașnic pentru generațiile următoare.
Ziua internațională a Păcii a luat naștere în anul 1981 în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite. 20 de ani mai târziu, în anul 2011, Adunarea Generală a votat pentru ca această zi să fie una fără violență și fără focuri armate. Chiar dacă România nu e implicată activ în vreun conflict politic, alțe țări nu au acest privilegiu. Noi vă invităm să donați bani asociațiilor care fac voluntariat în țările măcinate de război și să vă gândiți cât de norocoși sunteți că v-ați născut aici și nu acolo.