IN TREND: Guban, fabrica de pantofi care a pus România pe harta lumii
Pantofii sunt elementul cheie al unei ţinute reuşite, deoarece pot completa armonios orice outfit. Oraşul Timişoara nu este doar ”Mica Vienă” pentru cultura și arhitectura sa. Se poate spune că a făcut istoria pantofilor cu fabrica Guban, deoarece i-a încălțat pe Regele Mihai I, Sophia Loren, dar și pe cuplul Ceaușescu. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește astăzi mai multe la rubrica IN TREND despre Guban, fabrica de pantofi care a pus România pe harta lumii.
Pantofii de calitate sunt extrem de importanţi în viaţa noastră, deoarece un pantof poate provoca răni dacă nu este ales bine. Pentru iubitorii de frumos aspectul contează mult, însă trebuie să existe un echilibru. Guban a devenit cunoscut de-a lungul timpului pentru pantofii comozi și extrem de stilați.
De la un singur om la elita încălțămintei româneşti
Această fabrică a început cu un singur om şi o cremă de pantofi în 1935. Blaziu Guban, alături de doi parteneri, Kaldory şi Kovacs a înființat în 15 septembrie 1937 la Registrul Comerțului mica firmă din bucătăria casei sale în care producea cremă de pantofi, cu numele ”Uzinele Chimice Guban Timișoara”. Abia în 1940 a devenit fabrică.
Blaziu Guban, creatorul fabricii, s-a născut în Oradea, unde a lucrat la o fabrică de ghete, iar în 1932 a venit în Timişoara la fabrica Filt. Maestrul Guban avea experiență de chimist industrial și expert în finisare la mai multe fabrici de încălțăminte. Acesta a studiat 25 de ani problema cremei de ghete și a venit cu propriul produs de calitate superioară, care prelungea viața încălțămintei cu 50% – 100%. A fost fascinat întotdeauna de combinațiile de substanţe. Astfel a creat o cremă de ghete pe care o vindea în cutii metalice refolosite.
Prima pereche de pantofi
Blaziu Guban a călătorit la târguri de mostre din Budapesta, Viena, Zurich, Basel, Paris şi Praga, unde a expus produsele “Guban”. Din călătorii s-a inspirat pentru modele noi de încălțăminte. În anul 1952 firma a fost donată statului român, obținând un contract avantajos, prin care statul se obligă să investească masiv în dezvoltarea întreprinderii. Atunci s-a schimbat numele, din ”Uzina Chimică Guban Timișoara” în ”Întreprinderea Industrială de Stat Fabrica de Produse Chimice și Încălțăminte Bela Breiner Timișoara”. După numeroase repartizări de locații și instalații, autocamioane și lucrări de construcții, întreprinderea și-a sporit activitatea de producție. În 1959 avea 475 de angajați, dintre care 394 muncitori direct productivi. În 1959 a ieşit pe poartă şi prima pereche de pantofi cu marca Guban.
În 1963, numele companiei a suferit din nou modificări, de această dată numindu-se ”Fabrica Încălțăminte și Mase Plastice Victoria”. Producția s-a diversificat, firma ajungând să dețină unități și secții de mase plastice, confecții, imprimerie, tâmplărie, accesorii metalice, blănărie, încălțăminte, o magazie de piele artificială și un laborator. Secția de încălțăminte a rămas mereu o prioritate pentru deja bătrânul proprietar. Acesta propunea ”Arta Guban” pentru femei, bărbați și copii, atât pentru consumul intern, cât și pentru export. Modelele de pantofi se înmulțesc repede. Generații întregi de pantofi eleganți și rafinați ies din fabrică.
Celebrităţi care au purtat guban
Fiul lui Blaziu, Tiberiu Guban spunea într-un interviu că foarte multe personaje celebre au purtat acest brand. Pantofii Guban au fost încălţaţi de Gheorghe Gheorghiu Dej şi cuplul Ceauşescu. Poetul Tudor Arghezi a testat şi el încălţămintea din Banat. Regele Mihai I al României, în schimb, a purtat cizme Guban făcute exclusiv pentru el. America a fost cucerită de pantofii româneşti, iar preşedintele Harry Truman îi adora.
Guban și pantofii din prezent
Astăzi, ”Arta Guban” continuă să fie importantă pentru iubitorii de brand românesc. Pantofii de astăzi respectă ideile inițiale ale lui Blaziu Guban. Fabrica ”vine să descopere frumusețea feminității românești. Guban redevine astfel artă, rafinament și răsfăț.comoditate națională ” după cum scrie pe site-ul lor. Pantofii sunt foarte apreciaţi atât în România, cât şi în mai multe ţări din Europa unde sunt exportaţi, în special în Italia. Manual, dar la comandă, se fabrică şi pantofi speciali, pentru persoane cu diferite handicapuri.
Guban la muzeu
Muzeul Național al Banatului a găzduit în acest an o expoziție de Textile și accesorii vestimentare care avea și pantofi Guban de lux din perioada 1970. Datorită unor donații realizate de Aurora Dumbravă, fost director al Liceului de Muzică din Timișoara, publicul a avut ocazia să admire minunile industriei ușoare.”Guban a fost un produs iconic pentru industria românească până la Revoluția din 1989. Nu este un mit că o serie de persoane faimoase precum Sophia Loren au încălțat acești pantofi. Primii pantofi Guban erau foarte diferiți față de cei de astăzi. În primul rând, erau destul de incomozi și duri, iar modelele erau adaptate vremii. Erau altceva într-o Românie cenușie din ’60”, a declarat Marius Cornea, muzeograf, istoric și curator al expoziției de textile de la Muzeul Național al Banatului.
ŞTIRI PENTRU COPIIvă ține la curent cu ultimele noutăți din modă. Vă invităm să ne scrieți pe Facebook sau pe Instagram, ori la stiri@stiripentrucopii.com și să ne spuneți dacă aveţi pantofi Guban acasă. Noi vă vom răspunde cu drag. Citiți săptămânal rubrica noastră de fashion.