Locuri de poveste din România: Cetatea Colț de la Șușeni
Locuri de poveste din România. După pandemie vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile, iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, azi continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Locul de poveste despre care vom vorbi astăzi este Cetatea Colț de la Șușeni. A fost construită în secolul XIV de către familia cnezială Cândea în localitatea Șușeni, comuna Râu de Mori, județul Hunedoara. Pe lângă faptul ca este una dintre principalele atracții turistice din zonă, cetatea a fost prezentată de Jules Verne în romanul său “Castelul de Carpați”. Cu ajutorul scriitorului cetatea este tot mai vizitată și tot mai mulți oameni se bucură de această minunăție a naturii. Înainte, demult, cetatea era un loc folosit drept turn de apărare, precum și un loc de refugiu în caz de atac.
Traseul este unul scurt, de jumătate de oră, însă pentru cineva care nu este obișnuit cu drumețiile poate fi solicitant. Cu toate acestea, tot efortul depus va fi răsplătit de o priveliște de poveste. Traseul pornește de la podul care duce spre Mănăstirea Colț. Acolo trebuie să faceți stânga, iar mai apoi drumul se coteşte la dreapta urmând să mai urcați peste 150 metri deasupra Văii Râuşorului.
Descrierea lui Jules Verne
Dacă nu v-ați convins că trebuie să vizitați acest loc, iată cum îl descrie scriitorul Jules Verne în romanul său. „Dl. De Grando a descris aceste provincii ale extremei Europe, Elisee Reclus le-a vizitat. Amândoi n-au spus nimic despre ciudata poveste pe care se întemeiază acest roman, (…) iar în vreme ce nici primul, nici al doilea n-au făcut-o, voi încerca s-o fac eu, în locul lor. În ziua de 29 mai a acelui an un cioban își veghea turma la marginea unui podiș înverzit de la poalele Retezatului, care domină o vale fertilă, acoperită de copaci cu trunchiuri drepte și îmbogățită de holde mănoase. Galernele, vânturile de nord-vest, trec iarna ca briciul unui bărbier peste podișul acesta înalt, deschis, lipsit de adăpost. (…)”.
Dicționar
Cneaz: șef al unui sat liber, primar
Holdă: câmp semănat cu același fel de plante (în special cereale)