Procesul de învățare online are la bază trei principii. Principiul calității, principiul asigurării egalității de șanse și principiul centrării educației pe beneficiarii acesteia. Consiliul Național al Elevilor spune că aceste principii rămân doar pe foaie. Asta pentru că zeci de mii de elevi nu au primit tabletele promise de minister, chiar dacă există o lege conform căreia trebuia să li se asigure copiilor aceste dispozitive. Legea 109/2020 spune următoarele: Ministerul Educației și Cercetării asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru a putea participa la activitățile de e-learning.
„Având în vedere considerentele de mai sus, putem afirma faptul că Ministerul Educației și Cercetării a ales să neglijeze elevii fără acces la tehnologie, prin lipsa infrastructurii asigurate de la nivel central și prin pasarea responsabilității către autoritățile publice locale, dar și prin consemnarea ca absenți a tuturor elevilor care nu participă la cursurile online”, se arată în comunicat.
Această nemulțumire a Consiliului Național al Elevilor i-a făcut pe aceștia să iasă în prima zi de școală în stradă și să protesteze. Au avut tot felul de materiale cu texte precum „Dreptul la educație nu e o pomană” sau „Porcii zboară. Școala începe. Elevii tot nu au tablete”. Pentru a susține mesajul, reprezentanții consiliului au avut și baloane cu porci zburători.
„Guvernul nu este capabil”
Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor este foarte nemulțumit de Guvernul României și de Ministerul Educației și Cercetării. „Încă o dată, Guvernul României ne dovedește că nu este capabil să asigure condițiile necesare pentru ca toți elevii să aibă acces la educație, în mod nemijlocit. Ministerul Educației și Cercetării emite ordine în care sunt prevăzute principii precum egalitatea de șanse și echitatea. Unde erau aceste principii, stimați guvernanți, atunci când ar fi trebuit să faceți achiziții pentru dispozitive electronice conectate la internet pentru elevi și profesori? Anul școlar va începe într-un mod haotic, iar responsabilitatea vă aparține întru totul. În tot acest timp, tot ceea ce vă interesează este campania electorală. Am o veste pentru dumneavoastră: școala continuă și după alegeri! Ce veți face atunci?”, spune Rareș Voicu.