Supraexpunearea la ecrane afectează vederea și rezultatele școlare
Medicii au descoperit că supraexpunerea la ecrane conduce la probleme grave de vedere și afectează rezultatele școlare. Cât de puternic este impactul electronicelor asupra noastră? Aflaţi în cele ce urmează.
Specialiștii de la Centrul de Oftalmologie Barraquer din Barcelona au avertizat că problemele de vedere ale copiilor au crescut în perioada pandemiei datorită expunerii prea mari la ecrane. Aceștia mai spun că expunerea la ecranele digitale poate afecta și rezultatele școlare.
Medicii au scris într-un comunicat de presă că numărul micilor pacienți cu probleme de vedere care vizitează Centro de Oftalmológía Barraquer de Barcelona a crescut cu 15% din cauza dispozitivelor.
Cum afectează ecranul? Medicii spun că privitul îndelungat la ecranele calculatorului, tabletei, smartphone-ului de la vârste mici scade frecvența clipitului. În momentul în care clipitul este mai rar vederea este încețoșată şi ochii sunt uscați. Adolescenţii au cel mai mult de suferit deoarece schimbările hormonale.
”Sfătuim toți copiii și adolescenții să facă câte o consultație oftalmologică pe an. Globul ocular al copilului crește în copilărie și adolescență. Puțini știu, însă, că dezvoltarea vizuală apare până la 7-8 ani deoarece la această vârstă ființele umane au plasticitate neuronală”, explică Barraquer Ainhoa Martínez, oftalmolog pediatru la centrul din Barcelona.
Medicul a mai explicat că este extrem de important să corectăm din timp problemele de vedere. ”Orice problemă mică a ochilor dacă nu se rezolvă de la o vârstă fragedă se poate agrava astfel încât să nu îşi găsească leac”.
Este recomandat un control la oftalmolog de două ori pe an. ȘTIRI PENTRU COPIIte ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații. Vă invităm să citiţi aici un articol despre un studiu de unde reiese că relația copil-părinte s-a îmbunătățit în carantină.
Dicționar:
Plasticitate neuronală: proprietatea de recuperare rapidă după o leziune nervoasă. Se pare că alte celule preiau rolul celor afectate și ajută țesutul nervos să se regenereze