Anul școlar 2020 – 2021 în Timiș. Despre manuale, controale sanitare și repartizarea elevilor
Astăzi, inspectorul școlar județean Timiș, Marin Popescu, a susținut o videoconferință în care a prezentat detalii despre cum va începe anul școlar 2020 – 2021 în Timiș. ȘTIRI PENTRU COPII vi le prezintă și vouă.
La videoconferință a participat și inspectorul școlar general Francisc Halasz, care a oferit cifre cu privire la începerea anului școlar. „Anul școlar 2020 – 2021 va începe în județul Timiș în 226 de unități cu personalitate juridică. Din acestea, 199 sunt instituții de stat, respectiv 27 de unități sunt private. Procesul de învățământ se va desfășura în 605 locații, 578 sunt unități de învățământ de stat și 27 de locații sunt unități de învățământ particular”, a spus Francisc Halasz.
Inspectorul a oferit date și cu privire la numărul celor care intră în sistem. „Vreau să vă dau niște date cu privire la cei care intră în sistem. Este vorba de cei din clasa pregătitoare unde noi am alocat 229 de clase și în acestea în momentul de față sunt 5740 de elevi înscriși. Este un număr mai mare decât am avut în anii anteriori așa că este o situație să îi spunem încurajatoare. Pentru cei de clasa a IX-a am propus 194 de clase. Dintre acestea 146 au fost de liceu și 48 de clase de învățământ profesional. La liceu s-au realizat toate clasele, nu fiecare la numărul maxim de elevi, dar în mai toate clasele sunt peste 20 de elevi. La învățământul profesional din cele 48 de clase propuse am realizat 45”, spune Francisc Halasz.
Unitățile de învățământ și autorizațiile sanitare
Un lucru important pentru toată lumea sunt autorizațiile sanitare, iar inspectorul școlar a oferit detalii cu privire la acest aspect. „În momentul de față, la începutul anului școlar, mai avem patru unități fără autorizație sanitară. Una este la Timișoara. Vorbim de Liceul de Arte Plastice care s-a mutat într-un sediu nou. În locul fostului liceu Tănăsescu care a avut autorizație sanitară, dar de când s-a mutat liceul de Arte Plastice ea nu a fost reautorizată. Avem o problemă de autorizație sanitară la Grădinița cu program normal Folea din comuna Voiteg, unde totul este pus la punct dar calitatea apei nu este în regulă. De aceea nu primesc autorizație sanitară. Și avem două unități de învățământ pe raza comunei Bethausen. Școala primară respectiv grădinița din Cliciova, unde iar există toalete și toate dotările necesare, dar nu are apă curentă și nu are canalizare”, mai spune Francisc Halasz.
Cu toate acestea, inspectorul școlar spune că unitățile de învățământ vor funcționa chiar și fără autorizație sanitară, pe răspunderea directorilor.
Manualele școlare, rechizite și transport
Manualele școlare necesare la clasele I – VII sunt comandate de către Inspectoratul Școlar și Ministerul Educației se ocupă de procurarea acestora. La nivelul județului Timiș toate manualele comandate au ajuns în depozit și în jur de 95% au fost distribuite către școli. „O problemă mai delicată sunt manualele pentru clasa a VIII-a. Ele sunt manuale făcute după programa nouă. Aici deocamdată avem religie și limba franceză care au intrat în depozit. Mai avem trei titluri unde am avut ce să comandăm, dar majoritatea manualelor, până în momentul de față nu cunoaștem ce putem să comandăm. Sperăm ca până la sfârșitul anului calendaristic să avem și manuale la clasa a VIII-a”, spune Francisc Halasz.
În ceea ce privește rechizitele acestea vor ajunge în depozit săptămâna viitoare. În școli vor ajunge la începutul lunii octombrie și vor fi distribuite către copii în urma unor cereri și dosare elaborate de către părinți. Când vine vorba de transport, lucrurile se schimbă puțin. Perioada de transport se va dubla și asta din cauză că în microbuze nu vor mai urca 16 copii, ci șapte. Fiecare unitate de învățământ va stabili orarul în așa fel încât să rezolve această problemă.
Timișul nu mai are toalete fără canalizare
Inspectorul școlar a declarat că în județul Timiș nu mai există toalete fără canalizare, de tip latrină. „Avem la 20 de unități de învățământ toalete în curtea unităților de învățământ, dar acestea fără excepții sunt construcții de cărămidă cu toate dotările necesare. Inclusiv canalizare, apă curentă, curent introdus. Chiar în unele este introdusă și încălzirea”, spune Francisc Halasz.
În ceea ce privește materialele de dezinfectare necesare, Marin Popescu spune că unitățile de învățământ și-au asigurat stocuri pentru începerea anului școlar și pentru câteva luni. Masca trebuie purtată obligatoriu începând cu cei de la clasa 0. Excepție fac elevii care au la bănci plexiglas.
Controale în următoarea perioadă
Inspectorii Serviciului Control în Sănătate Publică Timiș din cadrul DSPJ Timiș în colaborare cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, au demarat o acțiune de evaluare a stadiului de implementare a măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2, în unitățile de învățământ din mediul rural și urban. În perioada 14 – 25 septembrie se vor face controale în unitățile de învățământ preuniversitar. Se va verifica dacă sunt respectate prevederile pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.