Există multe fobii, care mai de care mai ciudate și mai amuzante. Astăzi ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește despre una din ele. Pediophobia este frica de păpuși și chiar dacă pare de necrezut ea există. Să vedem care sunt cauzele, simptomele și tratamentul acestei fobii.
Cei care se tem de păpuși se pot teme la fel de ușor și de copii. Denumirea vine de la cuvântul grecesc „paidion” care înseamnă „copii” și de la „phobos” care înseamnă „frică”. Dacă cineva se teme de păpuși asta nu înseamnă neapărat că îi este frică de toate păpușile. Este posibil să îi fie frică de o anumită categorie, cum ar fi cele vorbitoare sau cele care merg.
Putem spune că păpușile sunt jucăriile preferate ale fetițelor. Tot ele însă pot duce la dezvoltarea unei fobii. Și cauze pot fi multe. În general, frica de păpuși se declanșează în momentul în care se asistă sau se trăiește o experiență negativă cu păpușile. Mintea copiilor va asocia întotdeauna acel lucru negativ cu păpușile și astfel se vor teme de ele. Și aspectul păpușilor îi poate face pe copii să le fie frică. Spre exemplu, ochii negri din nasturi sunt elemente care îi pot speria.
Sunt păpuși care au fost puse din start într-o lumină proastă și create în așa fel încât să sperie chiar și un adult. Un exemplu este păpușa Chucky. Copiii mai pot dezvolta frică de păpuși și din cauza fraților mai mari sau a prietenilor care le povestesc cum păpușile prind viață noaptea.
Simptome și tratament
În funcție de intensitatea fricii, fobicii pot prezenta diverse simptome. Câteva dintre ele sunt: respirația rapidă, bătăi ale inimii crescute, gură uscată, tremurat, plâns și chiar țipăt. De asemenea, persoanele respective se simt sufocate și au tendința de a fugi.
O astfel de fobie poate afecta viața personală și profesională a celui care se confruntă cu ea. Partea bună este că poate fi tratată. Cele mai populare modalități de a scăpa de frica de păpuși sunt hipnoza și desensibilizarea. Cea din urmă presupune ca fobicul să se apropie treptat de ceea ce îl sperie, în cazul nostru păpușile. Poate începe prin a se uita la fotografii cu păpuși, a citi despre ele sau chiar a viziona filme. Ulterior, poate încerca să se uite la o păpușă și chiar să o atingă.