Coronavirusul, o amenințare gravă pentru educația refugiaților
Coronavirusul este o amenințare gravă pentru educația refugiaților. Jumătate din copiii refugiați din lume nu merg la școală. Un raport intitulat „Împreună pentru educația refugiaților” arată că dacă nu se iau măsuri imediate și ferme de către comunitatea internațională pentru a combate efectele coronavirusului asupra educației copiilor refugiați, potențialul a milioane de tineri refugiați va continua să fie amenințat. Aflați mai multe detalii în ceea ce urmează.
În raportul intitulat „Împreună, pentru educația refugiaților” – Coming Together for Refugee Education, UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați estimează că, dacă nu se iau măsuri imediate și ferme de către comunitatea internațională pentru a combate efectele catastrofale ale COVID-19 asupra educației refugiaților, potențialul a milioane de tineri refugiați care trăiesc în unele dintre cele mai vulnerabile comunități din lume va continua să fie amenințat.
Împreună pentru educația refugiaților
Datele din raport se bazează pe cifrele brute de înscriere din ciclul școlar din 2019. Acestea se bazează pe datele din 12 țări care găzduiesc mai mult de jumătate din copiii refugiați din lume. În timp ce rata brută de înscriere este de 77% pentru învățământul primar, doar 31% dintre tineri sunt înscriși în învățământul secundar. Doar 3% dintre tinerii refugiați sunt înscriși în învățământului superior. „Împreună, pentru educația refugiaților” (‘Coming Together for Refugee Education) este al cincilea raport anual asupra educației elaborat de UNHCR.
Pandemia agravează situația
Pandemia provocată de COVID-19 a afectat toți copiii din lume. Însă, în cazul copiilor refugiați situația este mult mai gravă. Înainte de pandemie, un copil refugiat avea de două ori mai multe șanse de a întrerupe școala decât un copil non-refugiat. Acest lucru se va agrava – mulți s-ar putea să nu aibă oportunități de a-și relua studiile din cauza închiderii școlilor, dificultăți în acordarea de taxe, uniforme sau cărți, lipsa accesului la tehnologii sau pentru că li se cere să lucreze pentru a-și întreține familiile.
„Jumătate din copiii refugiați ai lumii erau deja în afara școlii. După tot ce au îndurat, nu le putem răpi viitorul refuzându-le astăzi educația. În ciuda provocărilor enorme ridicate de pandemie, cu un sprijin internațional mai mare pentru refugiați și comunitățile lor gazdă, putem extinde căile inovatoare de a proteja progresele esențiale realizate în educația refugiaților în ultimii ani”,a declarat Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați.
Statisticile reprezintă totuși un progres
Înscrierea în învățământul secundar a crescut cu zeci de mii de copii refugiați care au frecventat recent școala: o creștere de 2% numai în 2019. Cu toate acestea, pandemia COVID-19 amenință acum să anuleze această creștere precum și alte progrese cruciale. Împactul va fi cu mult mai grav în cazul fetelelor refugiate.
Fetele refugiate au deja un acces mai redus la educație decât băieții. Acestea au șanse înjumătățite de a rămâne în școală până la nivelul secundar. Pe baza datelor UNHCR, Fondul Malala a estimat că, în urma COVID-19, jumătate din toate fetele refugiate din învățământul secundar nu se vor întoarce atunci când sălile de clasă se redeschid în această lună. Pentru țările în care înscrierea în învățămâtul secundar a fetelor refugiate a fost deja sub 10%, acestea riscă să renunțe definitiv, o previziune descurajantă al cărei impact va fi resimțit de generațiile viitoare.
„Sunt preocupat în special de impactul asupra fetelor refugiate. Educația nu numai că este un drept al omului. Dar protecția și beneficiile economice pentru fetele refugiate, familiile lor și comunitățile lor educaționale sunt clare. Comunitatea internațională pur și simplu nu își poate permite să nu le asigure oportunitățile oferite de educație”, a spus Grandi.
Adaptarea la limitări
Adaptarea la limitările impuse de COVID-19 a fost deosebit de dură pentru 85% dintre refugiații lumii care trăiesc în țările în curs de dezvoltare sau în țările slab dezvoltate. Telefoanele mobile, tabletele, laptopurile, conectivitatea, chiar și aparatele radio nu sunt adesea disponibile pentru comunitățile strămutate. UNHCR, guvernele și partenerii lucrează neobosit pentru a acoperi lipsurile critice și pentru a asigura continuitatea educației refugiaților în timpul pandemiei, se arată în comunicatul raportului.
„Asigurarea unei educații de calitate astăzi înseamnă mai puțină sărăcie și suferință mâine. Cu excepția cazului în care toată lumea își îndeplinește rolul, generații de copii – milioane dintre ei în unele dintre cele mai sărace regiuni ale lumii – se vor confrunta cu un viitor sumbru. Dar dacă lucrăm în echipă, le putem oferi șansa pe care o merită să aibă un viitor demn. Să nu pierdem această ocazie”,au declarat Fundația Vodafone și ambasadorul UNHCR pentru Programul Instant Network Schools, Mohamed Salah.
ȘTIRI PENTRU COPIIa mai scris despre copiii refugiați. Aici puteți citi o serie de articole care implică acest subiect.
Dicționar
Refugiat: persoană care s-a retras spre a se adăposti și spre a găsi sprijin sau ocrotire în fața unei primejdii;
Demn: vrednic de ceva;
Coming Together for Refugee Education: Împreună pentru educația refugiaților (din egnleză);