EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – A da apă la șoareci . Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII prezintă săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a da apă la șoareci”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Înainte de a începe să vă explicăm ce înseamnă această expresie, vă vom spune o povestioară foarte scurtă.
„Eram la școală, în clasa I. Eram foarte cuminte, iar colegii mei făceau gălăgie. Când s-a întors doamna învățătoare, era foarte supărată, așa că ne-a pedepsit pe toți cu o notă mică la purtare. Eu eram foarte tristă și am început să plâng. Când a ajuns mama la școală și m-a văzut plângând, m-a întrebat de ce dau apă la șoareci. Eram confuză, pentru că în jur nu era niciun soricel. Mai târziu am înțeles.”
Această expresie este una pe care o auzim foarte des în copilărie. Adulții se simt victorioși când au ocazia să o folosească și nu evită nicio ocazie. Desigur, este o expresie caraghioasă. Gândiți-vă cum un copil ar da apă șoriceilor. Expresia înseamnă „a plânge” și este o metaforă nostimă a acestei acțiuni.
Auzim adesea mulți părinți care se plâng. „Copilul meu a dat apă la școareci deoarece vecinul a țipat la el.” Adulții tind să folosească această expresie când situația nu este gravă și este mai de grabă amuzant contextul în care este folosită.
Dicționar
Context: fragment dintr-o scriere în cadrul căruia se găsește un cuvânt, o expresie, un pasaj; conjunctură;