Fobia despre care vom vorbi astăzi este una destul de cunoscută. Gephyrophobia este frica de poduri, iar oamenii care se confruntă cu ea se tem să treacă poduri, să conducă peste unele sau chiar să le vadă în poze. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă cauzele, simptomele și tratamentul acestei fobii.
Chiar dacă la prima vedere pare o frică cu care poți trăi, nu este deloc așa. Ea poate afecta viața profesională și poate chiar pune vieți în pericol. Spre exemplu un șofer poate pune o frână bruscă atunci când vede un pod, lucru ce ar putea duce la un accident.
La fel ca majoritatea fobiilor, cauzele au rădăcini fie în copilărie, fie sunt legate de experiențe negative sau traumatice. Majoritatea oamenilor se tem de podurile care traversează întinderi mari de apă. Totodată, frica de poduri poate fi legată de alte fobii precum cea de înălțimi. Filmele sau știrile în care sunt prezentate accidente care au avut loc la trecerea unui pod pot declanșa, de asemenea, această fobie.
Simptome și tratament
Fie că au o fobie, fie că nu, există oameni care au o ușoară teamă atunci când trec peste un pod. În cazul fobicilor, aceștia prezintă simptome severe de neliniște. Printre ele se numără: respirație scurtă, strângerea ochilor, palme transpirate, amorțeală din cap până-n picioare, furnicături, tremurat, greață. Totodată, fobicul prezintă și simptome psihologice precum: gânduri de moarte, prăbușire, vizionarea unor imagini de film care-i vin în minte, etc.
Din fericire frica de poduri poate fi tratată. Există fel și fel de metode prin care fobicii pot scăpa de ea. Dacă nu este o frică foarte intensă, persoana în cauză poate scăpa chiar și singură de fobie, fără ajutor specializat. Tot ce trebuie să facă este să se apropie treptat de poduri. Poate începe prin a se uita la fotografii și filme, iar ulterior poate încerca să traverseze un pod mic. Dacă nu funcționează și frica este prea intensă, cel mai bine este să viziteze un specialist. Împreună vor găsi cea mai bună metodă de tratare a fricii de poduri.