Recompense pentru PET-uri. Românii care reciclează vor fi răsplătiți. Un nou proiect de Hotătâre de Guvern prevede recompense pentru oamenii care încearcă să ajute natura. În curând, proiectul va fi pus în dezbatere publică. Aflați mai multe detalii în ceea ce urmează.
În România se produc foarte multe deșeuri. Reciclarea nu este o soluție, din păcate, pe care să o aleagă mulți oameni. Ca urmare a acestei constatări, ministrul Mediului, Costel Alexe, vine cu o idee care ar trebui sa stimuleze responsabilitatea românilor. Desigur, se bazează pe recompense, însă este un început.
Românii care cumpără băuturi la PET vor primi o sumă de bani înapoi dacă returnează recipientul în magazin, începând de anul viitor, a declarat săptămâna trecută ministrul Mediului, Costel Alexe.
Responsabilizare contra recompense
„Prin acest sistem garanţie-depozit-returnare, toţi cetăţenii României care vor merge la magazin, fie că şi-au luat băuturi răcoritoare sau alcoolice, vor primi înapoi o garanţie pe acel recipient, care trebuie introdus în economia circulară”, a precizat ministrul.
„România se află în faţa unei oportunităţi istorice. Sperăm ca până la finalul anului să avem Hotărârea de Guvern privind sistemul garanţie-depozit şi să nu mai regăsim la depozitele ecologice de deşeuri, care de fapt sunt adevărate gropi de gunoi, pe câmpuri, prin păduri sau pe plajă, cantităţi imense de reciclabile, PET-uri şi sticlă”, a declarat Costel Alexe, potrivit Agerpres.
Tone de deșeuri
În România sunt aproximativ 6 milioane de tone de deşeuri, din care Bucureştiul produce aproximativ 1,1 milioane de tone. Din cantitatea totală, 50-55% sunt biodeşeuri. „Imaginaţi-vă ce ar însemna pentru România să deviem de la groapă aceste cantităţi”, a adăugat ministrul.
Proiectul va fi pus în dezbatere publică în maximum patru săptămâni.
„Plasticul trebuie să dispară din comportamentul nostru de zi cu zi. Dacă marii retaileri au reuşit să folosească pungile biodegradabile astfel încât să nu mai poluăm mediul înconjurător atât de grav, aş face un apel către autorităţile publice locale şi către mediul de afaceri să înţeleagă că şi în micile pieţe şi magazine trebuie să trecem la biodegradabile”, a completat ministrul Mediului.