Heroine(e), un documentar despre dependența de droguri
Drogurile sunt prezente peste tot în lume. Pe vremea bunicilor nu se prea știa de existența lor, cel puțin la noi in țară, însă în zilele noastre lucrurile s-au schimbat. Consumul de droguri nu aduce nimic bun. Cu atât mai mult supradozajul. Astăzi ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește puțin despre Heroine(e), un documentar original Netflix despre dependența de droguri pe care ar fi util să îl vedeți.
Din start vă spunem că documentarul începe cu acțiune și anume cu o intervenție în Huntiongton, West Virginia. Orașul mai este numit și capitala americană a supradozajului. Asta fiindcă rata morților din supradoze este de zece ori peste media națională. Jan Rader este șefa pompierilor și este prezentă la fiecare intervenție de supradozaj. Și sunt multe. Vorbim despre cinci, șase sau chiar șapte intervenții de acest gen pe zi. În numai două luni, unul din pompieri a fost sunat să intervină la 27 de supradoze. Și nu este în regulă deloc. Chiar Jane Rader spune: „Mă tem că am pierdut două generații, nu una. Și că am pierdut mai mult de atât”. Alături de ea mai sunt încă două femei, dintre care o judecătoare, care încearcă să ajute comunitatea în care trăiesc.
Mesajul documentarului se subînțelege încă de la început: există viață și fără droguri. Cei care îl vizionează pot vedea ce se întâmplă atunci când consumă droguri, dar mai ales atunci când iau o supradoză. Mai mult decât atât, pot face cunoștință cu poveștile de viață ale consumatorilor. Ce i-a determinat să se apuce de droguri, cât și cu ce se droghează, precum și ce i-a făcut să înceapă programul de recuperare. Toate aceste povești se spun în sala de judecată. Una peste alta, putem spune că documentarul are și o tentă educativă. Copiii și tinerii pot învăța că există alte variante de a-și rezolva problemele și văd cu ochii lor unde s-ar putea ajunge dacă continuă să se drogheze.
Situația în România
Cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri din 26 iunie, echipa ȘTIRI PENTRU COPII a realizat un interviu cu psihologul Mariana Iridon de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Timiș. Ea ne-a povestit puțin despre cât de gravă este situația din țara noastră în ceea ce privește consumul de droguri.
„N-am putea spune grav. Comparativ cu alte state din Uniunea Europeană și din lume, nu stăm chiar atât de grav. Nu stăm grav pentru că la noi în țară consumul și problematica consumului a început mult târziu, după Revoluție. Dar avem un trend în creștere. Adică România începe încet, încet să crească în statistici. Dar comparativ, la nivelul Europei, România nu este printre primele state în ceea ce privește consumul. În țara noastră se consumă cu preponderență canabis. Este drogul care este consumat atât în celelalte județe cât și în Timiș”, ne-a povestit Mariana Iridon. Întregul interviul îl puteți citi aici.