Fructele îngrașă. Avertismentul nutriționiștilor. Îngrașă, însă numai în anumite condiții. Sunt și ele la fel de periculoase ca dulciurile în exces. Asta pentru că și ele conțin zahăr. Fructoza e zahăr. O arată nutriționiștii, nu noi. Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic a explicat cum stă treaba în ceea ce privește consumul de fructe.
Știți vorba aia „ce-i mult strică”? Exact așa este și în această situație. Oricâte vitamine și beneficii ar avea fructele, consumate în exces nu ne fac prea bine. Una din greșelile pe care le facem este să înlocuim o masă de bază cu fructe. „Fructele nu trebuie consumate în exces. Exces înseamnă cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra într-o palmă, așa cum și pâinea trebuie măsurată tot cu palma. Fructele se pot consuma pe post de desert. Fructele nu sunt un aliment de bază, nu pot înlocui niciodată mâncarea clasică, pentru că din apă cu fructoză noi nu putem funcționa. Vitaminele și mineralele pe care le conțin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienți, deci nu au rol de hrănire”, a explicat dr. Mihaela Bilic pentru Digi24.
„Campionii” vs „artileria grea”
Cel mai iubit fruct din această perioadă este pepenele. Consumat în exces acesta poate îngrășa, iar medicul explică clar și pe înțelesul tuturor care este motivul. „Gândiți-vă că, dacă suntem onești, la niciun restaurant, în nicio țară, nici măcar în România, când ceri la sfârșit un desert bazat pe fructe, nu-ți aduce nimeni o jumătate de pepene și o lingură ca să mănânci tot pepenele, ci ți se aduc câteva bucățele pe o farfurioară. Așa se mănâncă fructele! Altfel, acest aport mare de apă cu fructoză este procesat de ficat similar procesării alcoolului și din păcate, pentru că mușchii nu pot funcționa cu fructoză și nicio celulă a noastră nu poate funcționa cu fructoză, doar glucoza este combustibil pentru organism, fructoza se va transforma în grăsime de rezervă, pentru că organismul altceva nu are ce să facă cu ea!”, explică nutriționistul Mihaela Bilic.
După acest sezon cu pepene vine un altul, cu struguri. „Și va veni „artileria grea”, în toamnă, reprezentantă de struguri. Deci, când vor veni strugurii, cred că nimeni nu mai are niciun dubiu că indiferent dacă bei vin sau că mănânci struguri, tot alcool se numește”, mai spune nutriționista.