Radiografia vieții elevilor în România. 21% dintre școlile din România nu sunt pregătite să își primească elevii înapoi la școală. Dintre elevii români, 47% au avut acces limitat la educație, în timpul măsurilor de izolare impuse de pandemie, neavând la dispoziție o tabletă sau un computer. Aflați mai multe detalii în ceea ce urmează.
Pentru prima dată în istoria învățământului modern, o întreagă generație de copii ai planetei nu a mai mers la școală. Acest lucru a însemnat marginalizarea pentru cei mai vulnerabili dintre ei. Știm deja cu toții situația elevilor din România. Aproape jumătate dintre elevii români s-au confruntat cu accesul limitat la educație în timpul pandemiei de coronavirus.
Datele studiului „Impactul Covid-19 asupra copiilor din România”, realizat de Salvați Copiii România, arată că aproape jumătate dintre copii nu au acces la un dispozitiv care să le permită o participare reală la lecțiile online. Peste 50% dintre copii spun că unul dintre riscurile din această perioadă a fost dependența de internet și expunerea la conținut agresiv sau fake news.
Campania aduce în centrul atenției restabilirea dreptului tuturor copiilor la educație. Organizația Salvați Copiii solicită autorităților implementarea unor măsuri concrete de corectare a consecințelor. De asemenea, solicită prevenirea unor situații similare, în contextul începerii noului an școlar.
„21% dintre școlile din România nu sunt pregătite să își primească elevii înapoi la școală. Iar 47% dintre elevi nu au folosit tableta sau computerul pentru participarea la cursurile online. Creșterea finanțării educației este singura cale prin care toți copiii pot avea acces în mod egal la educație!
Invităm publicul larg să posteze o fotografie sau un video cu mesajul copiilor „Vreau la școală”, însoțite de hashtag-ul #VreauLaScoala. Să ne ajute să dăm voce copiilor care nu au acces la un dispozitiv electronic sau o conexiune la internet”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Campania a fost lansată în cadrul ediției a 19 – a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Spotul campaniei va fi derulat înaintea tuturor proiecțiilor. Spotul vine ca o informare a publicului despre dorința copiilor de a se întoarce la școală. Organizația Salvați Copiii speră ca această campanie va motiva un număr cât mai mare de oameni care să contribuie la o schimbare concretă.
„Ne bucurăm să lansăm campania Vreau la școală! în cadrul Festivalului Internațional de film TIFF și mulțumim organizatorilor care au rezonat cu inițiativa noastră de a da o voce copiilor. Și, bineînțeles, cu dorința copiilor de a învăța”, a adăugat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Copiii propun o serie de măsuri
• Crearea de inițiative pentru perioada verii. În totală conformitate cu protocoalele de sănătate, care vizează recuperarea competențelor cognitive și de socializare compromise din pricina absenței îndelungate de la școală.
• Asigurarea distribuirii de instrumente educaționale (tablete sau PC-uri) necesare învățării de la distanță tuturor elevilor care au nevoie. Acordarea de sprijin individual în învățare.
• Planificarea intervențiilor inovatoare care să reorganizeze atât școlile cât și parcursul de învățare în perspectiva următorului an școlar. Ceea ce presupune pregătirea cadrelor didactice în susținerea lecțiilor online și garantarea materialelor personalizate și de suport de învățare pentru elevii aflați în situațiile cele mai dificile.
• Pregătirea tuturor școlilor, indiferent de localitate și de resursele autorităților locale. Pentru a asigura condiții de siguranță medicală și monitorizarea aplicării regulilor sanitare și de distanțare socială. Astfel încât toți copiii să învețe în condiții decente și sigure în școlile lor (repararea și renovarea spațiilor, grupuri sanitare în interiorul școlilor, apă curentă, canalizare, transport, spații pentru timp liber și activități sportive etc.).