Ce vor elevii de la profesori? Aceasta este întrebarea și avem răspunsurile
Ce vor elevii de la profesori? Aceasta este întrebarea. Elevii din clasele VII – XII sunt de părere că profesorii din România ar trebui să predea folosind exerciții practice, aplicabile în viața de zi cu zi. De asemenea, aceștia consideră că o relație de prietenie între profesori și elevi ar ajuta sistemul educațional românesc.
Studiul realizat de Super Teach, la care au participat 600 de elevi, a fost desfășurat în luna iulie. Scopul cercetării a fost de a evidenția cum văd elevii îmbunătățirea sistemului educațional românesc, mai ales în această perioadă de pandemie când cursurile au loc pe internet.
”A învăța nu înseamnă a toci. Avem nevoie să înțelegem logic și ne-ar ajuta, spre exemplu, imagini proiectate pe monitoarele din clasă, preferăm să învățăm prin joc și discuții libere, cu argumente pro și contra, prin exerciții practice – este doar unul dintre multele răspunsuri de acest fel, primite de elevii cu care am stat de vorbă în cadrul cercetării. Este momentul ca profesorii să înțeleagă această realitate și să-și adapteze metodele de predare în funcție de nevoile copiilor”, a punctat Adina Nica, consultant în cercetare și strategie la compania de cercetare Open-I Research.
Elevii vor să își exprime opiniile și să fie creativi
Statisticile arată o dorință mare a elevilor pentru schimbare. 63% dintre cei care au participat la studiu sunt de părere că ar trebui să li se permită elevilor să se exprime liber. De asemenea, 53% cred că este nevoie de mai mult lucru în echipă între elevi.
Modul de testare este un alt subiect despre care mulți elevi se plâng. 82% dintre repondenți suțin că le-ar plăcea să fie evaluați mai des pe baza proiectelor creative. Acestea pot fi fie în echipă sau individuale. Modul clasic de testare este la capătul preferințelor elevilor. 41% preferă testele individuale, 30% ascultarea online și doar 22% preferă evaluarea de tip jurnal.
Digitalizarea educației, un sprijin pentru educație nu un înlocuitor
Elevii sunt de părere că școala tradițională nu ar trebui înlocuită de școala online. Platformele online ar trebui să fie folosite doar ca un sprijin pentru ce se învață la școală. 74% dintre tinerii care au participat la studiu au mărturisit că lipsa de interacțiune cu colegii este un mare dezavantaj. De asemenea, 67% au înțeles mai greu lecțiile pe internet iar 64% au considerat că timpul petrecut în fața calucaltorului a fost mai obositor. Doar 15% cred că școala online ar trebui să înlocuiască complet predarea în clasă.
Totuși, 60% dintre cei care au participat la studiu consideră o idee bună introducerea instrumentelor digitale în procesul de învățare, mai ales în cazul situaților excepționale (ninsori, epidemii etc.). Un exemplui ar fi continuarea predării materiei în sălile de clase. Temele ar putea fi făcute prin intermediul unor aplicații. Condiția este ca toți elevii să aibă acces la internet și la echipamente IT.
SuperTeach este un program educațional lansat în 2017 care se ocupă cu organizarea de Conferințe și Traininguri pentru viitorii profesori. Scopul lor este de a inspira profesorii să educe noile generații în spiritul unei mentalități deschise, ajutând elevii să își descopere pasiunele și să-și maximizeze potențialul.
Pentru mai multe articole despre educația românească vizitați ȘTIRI PENTRU COPII.