„My school can be cool” și-a continuat tot în online activitatea pe perioada carantinei și după. In iulie 2020 pregătirile online pentru cursurile „De-a arhitectura mini” și „De-a arhitectura în orașul meu” sunt în plină desfășurare, ca în fiecare an. În această toamnă asociația va lansa și primul curs pilot de arhitectură și mediu construit desfășurat în întregime online. Astfel va testa și această posibilitate de adaptare la vremurile în care trăim și va lărgi grupul de beneficiari.
Provocările #DeaArhitecturaAcasa
Lansate de asociație în aprilie 2020 ca răspuns la perioada complicată parcursă, în care asociația nu a putut experimenta arhitectura alături de cei mici ca înainte, provocările #DeaArhitecturaAcasa
continuă la fiecare trei săptămâni. Acestea sunt dezvoltate pentru copiii care petrec mai mult timp în casă, dar care doresc să exploreze lumea arhitecturii și a mediului construit. Doresc să descopere cartierul, orașul sau satul în care locuiesc, chiar și de la fereastră. Concepute ca o serie de ateliere tip challenge, provocările sunt special gândite pe grupe diferite de vârstă (6-9 ani, 9-12 ani, 12-18 ani). Ele sunt gratuite. Pot fi realizate fără îndrumarea directă a unui arhitect și utilizează materiale accesibile. Challenge-urile propuse sunt prezentate sub forma unui clip cu indicații clare. Pe un ton jucăuș, îi încurajează pe cei mici să cerceteze mai mult lumea din jur. Să fie creativi, să experimenteze și să învețe jucându-se cu materiale și forme. Rezultatele fiecărei provocări se găsesc pe site-ul De-a arhitectura, pe pagina de Facebook și pe Instagram.
De-a pedagogia – Colecție de metode și jocuri
Cursurile Asociației De-a Arhitectura nu ar fi posibile fără implicarea activă la clasă a profesorilor și a arhitecților. Cu răbdare, inspiră copiii și le transmit dragostea și atenția pentru mediu construit. Profesorii au beneficiat în formarea lor de cursuri de pedagogie. Ei au avantajul de a fi familizarizați cu copiii. Arhitecții, atunci când încep să predea la o clasă De-a arhitectura sau desfășoară ateliere, de multe ori intră pentru prima dată în contact cu cei mici. Sunt pentru prima oară puși în situația de a preda. A dezvolta aptitudini de cetățenie activă, simț critic, atenție la oraș (și toate acestea într-o manieră ludică și captivantă) este o provocare în sine. De aceea a venit firesc ca asociația să se întrebe ce poate face ca să vină în sprijinul arhitecților voluntari care participă la cursuri sau ateliere cu copii pe care abia i-au întâlnit. Așa s-a născut ideea atelierului „De-a pedagogia – Colecție de metode și jocuri”. Aceasta a avut loc online pe 28 aprilie 2020.
My school can be cool
Clasa a VII-a a Liceului Teologic Romano-Catolic Gerhardinum din Timișoara își continuă activitatea online cu proiectul „My school can be cool”. Acesta este finanțat de Fundația Alber. În ciuda perioadei dificile și a suspendării cursurilor elevii au cerut continuarea activităților. S-au readaptat din mers și au continuat activitățile de la distanță chiar și pe perioada verii.