Frumuseţea este extrem de importantă pentru toate fetele, iar rujul este elementul care oferă o senzaţie de încredere şi frumuseţe. Data de 29 iulie reprezintă Ziua Internaţională a Rujului.
Astăzi, 29 iulie împătimitele beauty-ului sărbătoresc Ziua Internațională a Rujului fie că este roșu, roz, maroniu, mat, lucios sau cremos. Rujul este acel produs „minune” care completează un look sau poate fi chiar piesa de rezistență a machiajului tău. Dorinţa de a fi frumoase, de a atrage atenţia, de a cuceri şi de a avea propria lor amprentă senzuală le-a făcut pe fete și femei să apeleze la diverse trucuri încă din cele mai vechi timpuri.
Ziua de 29 iulie este sărbătorită cu tot felul de oferte și reduceri pe site-uri sau în magazine cu produse cosmetice. Anual se fac evenimente precum ședințe gratuite de make-up stradal, concursuri și alte manifestații care scot în evidență feminitatea.
O istorie a rujului
Astăzi există mii de rujuri și producători. O femeie are extrem de multe opțiuni când vine vorba de culoare și textură, luciu, etc. Rujul are o istorie foarte veche. Acesta a fost inventat în urmă cu 5.000 de ani de către sumerieni, însă nu exista sub forma în care este astăzi.
În Mesopotamia antică, pentru colorarea buzelor se foloseau, separat sau în amestec tot felul de substanţe, unele chiar periculoase. Printre ”cosmeticele antice” se numărau algele, lutul roşu, oxidul de fier, henna sau chiar bromul şi manita. Preparate pentru colorarea buzelor se realizau atât în Roma antică cât și în Egiptul Antic.
Cleopatra în secolul VII-a (51 i.Hr. – 30 i.Hr) folosea pentru înfrumuseţare un amestec de carmin, ceară şi gândaci sau furnici roşii zdrobite.
Abu al-Quasim al-Zahrwai a creat primul baton solid pentru colorarea buzelor, presând într-o matriţă o bază de ceară pentru pigment la care a adăugat parfum.
În anul 1770 femeile, care se machiau, erau considerate vrăjitoare și riscau să fie arse pe rug, pe motiv că ademeneau bărbaţii. Știm că paleta de make up este magică pentru că transformă total o persoană. Femeia fardată și atractivă era ceea ce se considera a fi o formă de înşelătorie pentru bărbat în acele vremuri.
Rujurile cu efecte strălucitoare au fost obținute mult timp dintr-o substanță cu efect perlat provenită de la solzii de pește. În urmă cu 1.000 de ani, chinezii au creat primul ruj din ceară de albine pentru a proteja buzele. Acest tip de ruj se folosește și în zilele noastre.
Rujul modern
După 1900, recipientul rotativ cu baton pentru buze, denumit generic ruj, era deja nelipsit din poşetele doamnelor şi domnişoarelor care se respectau. În anii 30, când Max Factor inventa luciul de buze dând naştere tendinţei pentru buzele strălucitoare, glosul a devenit și el nelipsit din poşete. 1950 este anul când revine roșul pe buze. Actriţele Marilyn Monroe și Elizabeth Taylor fiind un etalon al acestei culori pe buze. În 1990 nuanțele închise, neutre și mate invadează piața.
Nu contează ce nuanță sau ce textură porți pe buze. Contează să te simți tu bine purtând culoare și textura respectivă. ŞTIRI PENTRU COPIIvă ţine la curent cu ultimele noutăţi din modă. Vă recomandăm să citiţi aici un articol despre stilurile vestimentare. Nu uita să fii fashion indiferent unde mergi și să fii atent la detalii când faci shopping. Citiţi săptămânal rubrica noastră de fashion.