EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – Pe vremea lui Pasvante Chiorul
EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – Pe vremea lui Pasvante Chiorul. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „pe vremea lui Pasvante Chiorul”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Această expresie este foarte folosită în zilele noastre și face referire la o perioadă foarte veche. Când folosim această expresie ne gândim la un lucru care s-a întâmplat foarte de mult. De multe ori, în loc să spunem că o acțiune a avut loc acum foarte mult timp obișnuim să folosim această expresie.
De exemplu, când mergem la școală și învățăm o lecție nouă. Primim o temă și noi nu știm să o rezolvăm. Așadar le cerem ajutorul părinților. Ei se uită peste ce avem de făcut, se gândesc puțin și spun: „Eu am făcut lecția asta pe vremea lui Pasvante Chiorul, nu îmi mai amintesc despre ce este vorba”. Cu siguranță ați trecut și voi prin asta și la acel moment v-ați întrebat: „Dar cine este Pasvante Chiorul?”.
Ei bine, noi suntem aici să vă explicăm.
Cine a fost Pasvante Chiorul?
Osman Pazvantoglu, după numele lui real, a fost ienicer și pașă al provinciei Vidin aflată astăzi pe teritoriul Bulgariei. El s-a născut în anul 1785 și provenea dintr-o familie foarte înstărită. După un timp, Osman a învățat cum să mânuiască armele și a devenit cămătar. Deoarece această ocupație era interzisă pe vremea lui în Imperiul Otoman, Osman a fost închis într-o închisoare din Sofia, relatează Libertatea.
Acesta a evadat la un moment dat cu ajutorul bunicului său cu care a traversat Dunărea în Țara Românească.
Si-a dorit foarte mult să devină conducător. Astfel că și-a format propria armată de mercenari și a distrus tot ce i-a ieșit în cale. A avut chiar și o monedă proprie și a organizat mai multe expediții în Țara Românească, unde a făcut multe lucruri rele.
În cele din urmă, Iancu Jianu a organizat o armată care să îl oprească pe Osman și armata sa. În 1809 a avut loc o mare confruntare. În acea luptă Iancu îi scoate un ochi și apoi îl ucide.
Se pare că Iancu Jianu ar fi strigat la sfârșitul luptei următoarele cuvinte: „Cu mâna asta ți-am scos un ochi, tot cu mâna asta te omor, câine păgân”. După ce a pierdut această luptă, Osman Pazvantoglu devine Pasvante Chiorul.
Așadar, voi ați știut că Pasvante Chiorul chiar a existat? Lăsați-ne în comentarii ce alte expresii vreți să mai explicăm.