Centrul pentru studierea modernității și a lumii rurale revine și în acest an cu activități pentru copii și adolescenți. Sub denumirea „Platformă rurală de educație prin cultură”, în perioada 20 iulie – 30 august, vor avea loc patru ateliere pe tema anti-bullying la Telciu, Bistrița – Năsăud. ȘTIRI PENTRU COPII vă oferă mai multe detalii.
Copiii din mediul rural nu au aceleași oportunități de învățare, iar fenomenul de bullying este destul de prezent la sate. Centrul pentru studierea modernității și a lumii rurale își propune următoarele: „În contextul rural, fragmentat de migrația economică și lipsit de oportunitățile de învățare non-formală ale centrului, anti-bullyingul este o temă civică esențială, pe care ne dorim să o deschidem cu elevi și formatori de toate vârstele, pentru a preveni, prin educație, persecuțiile și intimidările psihologice și/sau fizice dintre copii și tineri”, se arată pe site-ul centrului.
Proiectul urmărește să facă o legătură între mediul educațional și cel artistic în scop educațional. Pe de altă parte, se dorește crearea de programe educaționale culturale care urmăresc viața sătească de azi și problemele ei specifice.
Teatru educațional și scriere creativă
Copiii și adolescenții de la Telciu vor putea lua parte la patru ateliere privind tema anti-bullyingului. Poate cel mai interesant aspect este că aceste ateliere sunt concepute să trateze această problemă prin mijloace artistice.
Mădălina Brândușe și Andrei Șerban sunt doi dintre cei care după experiența de anul trecut se întorc la Telciu. Ei vor susține atelierul „Teatru educațional”, atelier care se va desfășura în perioada 20 iulie – 20 august. El va fi împărțit în trei părți.
În primul rând se va crea un spațiu sigur în care copiii și adolescenții să își poată împărtăși poveștile personale despre hărțuire psihică sau fizică. În următoarea parte a atelierului se va dezvolta un scenariu dramatic prin metode de învățare emoțională precum jocurile de rol. Scopul acestui scenariu este de a găsi metode de combatere a fenomenului de bullying. În cea de-a treia parte a atelierului se va realiza un video care să atragă atenția asupra nevoii de politici publice anti-bullying. Totodată clipul va oferi instrumente de recunoaștere a comportamentelor de hărțuire. La acest atelier pot participa 10 copii, cu vârste cuprinse între șapte și 15 ani (de la clasa I până la clasa a VII-a).
Din 20 iulie și până în 31 iulie copiii și adolescenții se vor întâlni cu Simina Seliștean și Cristian Boboescu la un atelier de scriere creativă. Acesta vine în completarea celui de teatru educațional și își propune să le arate copiilor cum să se exteriorizeze într-un mod artistic. De asemenea, vor învăța să folosească scrierea creativă într-un mod util terapeutic, pentru autocunoaștere și autodezvoltare. La acest atelier pot participa 10 copii, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani.
Jonglerie și colaj narativ
În perioada 27 – 31 iulie copiii sunt așteptați la atelierul de jonglerie cu circus fairies. Acesta va fi susținut de către Ana Leoca și Andreea Roxana Bolovan. Ele au susținut și în online un astfel de atelier însă acum a venit momentul să se-ntâlnească față-n față cu copiii. Vor continua exercițiile de motricitate, coordonare și coregrafie distanțată. La acest atelier sunt așteptați copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, în două – trei serii a câte 10 copii.
Cristian Grecu și Ruxandra Hule vor desfășura atelierul de colaj narativ în perioada 8 – 16 august. Cristian a mai realizat un astfel de atelier, însă cu altă colegă și în altă locație, cu alți copii. Acesta s-a încheiat cu publicarea unui volum grafic colaborativ. „Anul trecut am avut un atelier de o lună, atelier ținut alături de doamna Elena Herța. Am lucrat cu copiii din comuna Romuli, iar experiența pe care am avut-o alături de toate persoanele prezente, copiii și adulți deopotrivă, a fost extrem de plăcută. Așa că anul acesta am zis că ar fi o nouă ocazie de a repeta experiența, într-o altă componență (alături de Ruxandra Hule), altundeva (la Telciu), și într-un timp mai scurt (doar 5 zile)”, spune Cristian Grecu. La atelier pot participa copii cu vârste cuprinse între nouă și 14 ani, în două serii a câte 10 copii.
Înscrieri
Înscrierile sunt deschise pentru toate cele patru ateliere pe tema anti-bullying de la Telciu, iar participarea este gratuită. Pentru a vă înscrie puteți trimite un mail la adresa modernitateruralitate@gmail.com. Atelierele se vor desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță necesare. De asemenea, se vor pune la dispoziția participanților măști de protecție, mănuși și dezinfectant.