Mămici mai tari ca Google – Interviu exclusiv cu Bianca Potyesz. Mămicile s-au modernizat. Acum nu se mai întâlnesc în persoană să se sfătuiască, ci își dau întâlniri pe Facebook. Cu siguranță ați auzit de comunitatea Mămici Mai Tari Ca Google (MMTCG), iar dacă nu, veți afla multe informații interesante din următorul interviu.
Bianca Potyesz, mămică din Timișoara și membru fondator al comunității Mămici Mai Tari Ca Google, a oferit un interviu exclusiv pentru ȘTIRI PENTRU COPII, în care ne povestește despre frumoasa comunitate de mămici, „jobul” de mamă și relația părinte – copil.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum a luat naștere comunitatea MMTCG?
Bianca Potyesz: Comunitatea MMTCG a luat naștere acum 5 ani, într-o seară de toamnă. Mai precis pe 1 septembrie 2015. A fost nevoia de a accesa informație de calitate și dorind să formez o comunitate „altfel”, unde să existe respect reciproc, ajutor și multă încredere și înțelegere. Drept urmare, o mână de femei (5 la acea vreme) s-au alăturat acestui proiect. Iar grupul MMTCG a devenit ceea ce este astăzi. O comunitate recunoscută la nivel național în special, dar și internațional pe alocuri. Are ca scop principal consilierea și susținerea femeilor în fiecare etapă a vieții lor. Tot în „vârful” dorințelor noastre este să ajutăm acolo unde nu mai există speranță, spunând mereu că „Împreună facem minuni!”. Este un mic slogan în care credem enorm, care ne călăuzește zi de zi și care aduce oamenii împreună.
ȘTIRI PENTRU COPII: Multe dintre mamele care fac parte din comunitate nu se cunosc personal și totuși comunică foarte deschis și se ajută. Cum se face că apelează la această sursă de ajutor online în locul prietenilor reali și ai familiei?
Bianca Potyesz: Comunitatea se adresează tuturor femeilor din România, dar și celor plecate singure sau cu familia în străinătate. Când ești departe, uneori apelezi la online pentru a găsi soluții rapide și eficiente chiar din partea comunității care este în vecinătatea ta, dar poate nu cunoști acest detaliu. Cunoscându-se în MMTCG, doamne din Germania sau Italia au înființat și acolo grupuri în care se ajută și prin care intermediază ieșiri cu familia. Și acest lucru ne bucură enorm. Asta nu înseamnă că înlăturăm ajutorul familiei sau suportul imediat. Însă, uneori informația se află mai ușor apelând de-odată la 38.000 de femei. Dacă ai la îndemână atâtea femei, care oricum se știe că știu tot, de ce să mai cauți și în altă parte?
ȘTIRI PENTRU COPII: Cât de greu este „jobul” de mamă?
Bianca Potyesz: Să fii mamă este unul dintre cele mai frumoase lucruri din lume. Fiind un „job” non – stop, depășind granițele full – time (care se referă la măcar 8 ore), este și extrem de provocator. Și dacă l-am asemăna unor „ture”, aș putea spune că turele de dimineață sunt cele care au nevoie de multă energie, răbdare și perseverență. Mai ales când puiul este mic și începe etapa grădiniței. Maratonul început de dimineață cu îmbrăcat, mâncat, alergat către grădiniță (și mai târziu către școală) este continuat cu cel de după – amiază, când revenim cu toți obosiți spre casă, dar trebuie să o luăm de la capăt.
Tura de seara este mereu presărată cu peripeții și povestioare din timpul zilei, în jurul mesei, la „ora familiei”.
ȘTIRI PENTRU COPII: A devenit acest „job” mai greu în pandemie?
Bianca Potyesz: Da. Pot spune ca a fost „mai altfel” ca de obicei și a adus după sine multă creativitate din partea părinților, bunicilor și a tuturor participanților la acest „nou proiect” din viața noastră. De ce creativitate? Pentru că mereu și mereu se căutau activități care să țină copilul și familia ocupați în casă sau în proximitatea casei, atunci când se permitea.
Vremurile ne provoacă să descoperim noi resurse în noi și mereu le vom găsi, sunt sigură.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum a schimbat pandemia relația părinte – copil?
Bianca Potyesz: Eu am fost printre părinții care au ales să „izoleze” copilul alături de bunici, fiind activă profesional și în acea perioadă și dorind să îi protejez. Știind că vremurile nu sunt dintre cele mai clare și neștiind ce ne rezervă viitorul, nu am putut sta acasă. În plus, poziția ocupată în companie impune să fiu cu și între colegii mei mereu.
Faptul că puiul meu a stat la bunici o perioadă destul de lungă și ne-am văzut cu ajutorul tehnologiei sau pe geam a adus mult dor însă și momente unice care vor rămâne mereu în amintirea mea. Revederea a fost una extrem de emoționantă și de atunci relația noastră este una și mai apropiată.
Am văzut în jurul meu, în familiile care au fost forțate de împrejurări să stea în totalitate acasă, că totul a luat o întorsătura frumoasă. Fiecare dintre membrii familiei a răspuns câte unei provocări, făcând lucruri de care nu mai avuseră timp de mulți ani de zile. Am văzut copii care au ajutat părinții să decoreze camera, să planteze copăcei și să reinventeze jocuri din copilărie de mult uitate. S-au bucurat pur și simplu unii de alții. Și așa cum se promova peste tot, peste tot răul, pandemia ne-a adus împreună.
ȘTIRI PENTRU COPII: Aveți foarte multe proiecte. Care vă este cel mai drag?
Bianca Potyesz: Proiectul meu cel mai important și de suflet, în care am investit 5 ani din viață, a fost „Atelierele pentru copii și părinți – Licurici” care continuă și acum, însă puțin reinventat.
Acestea se adresează copiilor și părinților care doresc să petreacă timp de calitate împreună, să învețe să se joace, să se cunoască și să se accepte. Urmând ca tot ceea ce învață alături de mine, să replice acasă.
Aceste ateliere au fost „gura mea de aer” în traiectoria mea profesională în domeniul managementului resurselor – umane. Și vor rămâne mereu „sufletul” sau locul în care mă regăsesc și mă încarc cu energie de fiecare data când îmi întâlnesc licuricii care au trecut „pe la Bia”.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum se definește o femeie puternică în 2020?
Bianca Potyesz: Va rog să mă credeți că nu știu definiția unei femei puternice, deși văd că se folosește tare mult aceasta expresie în ultima perioadă.
Chiar mie mi-a fost spus așa și mă întrebam ce anume mă clasifica în această categorie. În accepțiunea mea, orice femeie care reușește să facă față, cu brio sau nu, provocărilor vieții personale sau profesionale, este o femeie puternică. Eșecul face parte din viața noastră. Și ne ajută să vrem sa fim mai buni. Să ne ridicam, să ne scuturam și să mergem mai departe.
Cumva, femeia devine „puternică” din momentul în care dă viața altui om. Este o „putere” pe care numai ea o are. Este scris în gena sa să iubească și să ocrotească. Este rolul ei, cumva definit în viață ca să devină partenera de viață și să întemeieze o familie. Toate aceste roluri pe care le parcurge pe parcursul vieții o fac puternică.
ȘTIRI PENTRU COPII: MMTCG vizavi de Tătici mai tari ca Google. Se completează sau sunt în concurență?
Bianca Potyesz: Tăticii sunt partenerii noștri de suflet atât în viața reală, cât și în online. Chiar dacă nu sunt la fel de activi și vizibili precum soțiile lor care fac parte din MMTCG, au rolul lor aparte și ne sprijinim reciproc când este cazul. Au participat alături de noi inclusiv la campaniile de donare de sânge inițiate de MMTCG.
ȘTIRI PENTRU COPII: Înțeleg părinții pericolele care există pe internet pentru copii? Hărțuire, bullying, racolare, etc.
Bianca Potyesz: Eu cred că orice părinte care are acces la educație știe la ce se expune un copil căruia îi permite să intre pe internet. Părintele este cel care „înlesnește” sau deschide această portiță propriului copil către lumea virtuală. De el va depinde mai departe cât acces va avea copilul și la ce anume. Extrem de importantă este vârsta la care se întâmplă acest lucru. Din păcate, mi se întâmpla să văd că sunt copii tot mai mici care au posibilitatea să își facă conturi pe diverse canale de socializare. Chiar dacă exista o vârsta minimă reglementată pentur acest lucru, nu se ține cont.
În același timp, cred că a avea acces la tehnologie este un pas înainte în educația copiilor noștri. Și nu mai este un minus în fața altor copii, din alte țări, care făceau asta cu mult înainte de noi ca țară.
Părintele poate controla ceea ce vede, face și distribuie copilul său în online având o relație deschisă, o comunicare frumoasă și coerentă, o educație care să „instige” la a face fapte bune și a ne proteja pe noi și pe alții ca noi și mai ales în a sesiza orice este considerat neadecvat.
Despre bullying aș putea să discut un interviu întreg. Din păcate, simt că în România suntem departe de a ne proteja copiii de astfel de comportamente. În școli și chiar în grădinițe există situații în care bullying-ul devine un mod de viață pe care unii nu îl recunosc. Dacă îl văd, îl trec cu vederea sau dacă este sesizat, nu se face nimic. Nu există educație suficientă în acest sens. Lumea nu are timp să se informeze. Nu participă la cursuri în acest și nu întreabă specialiștii despre acest subiect.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum credeți că vor rezista părinții la încă un potențial semestru de școală online din toamnă?
Bianca Potyesz: Va fi un tur de forță și o „probă” a relației dintre părinți și copii, bunici și copii, dar mai ales a triadei părinte – copil – profesor. Cred că la nivelul acestei relații va trebui multă muncă. Un parteneriat bazat pe încredere, responsabilizare și mai ales extrem de multă comunicare. Chiar dacă sună a laitmotiv, lipsa unei comunicări eficiente va duce la o mare și grea ruptură între copii – școală și întregul sistem educațional, care și așa este extrem de șubred.
Nu îmi rămâne decât să îmi doresc inclusiv mie multă răbdare. Timpul necesar să reiau materia clasei a șaptea, după mai mult de 30 de ani de când eram și eu școlărița, și să ne dorim ca împreuna cu cadrele didactice să facem tot ce este mai bun pentru copii!