De ce nu s-au deschis creșele de stat din Timișoara pe perioada verii? Interviu cu Gabriela Crăciun
Învăţământul antepreşcolar a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus. Creşele de stat din Timişoara nu s-au deschis pe perioada verii asemenea celor din alte regiuni din țară. De ce nu s-au deschis creșele? ŞTIRI PENTRU COPII a discutat cu Gabriela Crăciun, director al Serviciului Public Creșe Timișoara. Am aflat și de ce s-a introdus sistemul de educație Montessori in creșele de stat. Puteți urmări interviul integral canalul YouTube ŞTIRI PENTRU COPII.
Creșele de stat sunt soluția adulților care lucrează și au nevoie să își lase copiii într-un loc unde sunt bine îngrijiți, fără a plăti sume exagerat de mari. Serviciul Public Creșe Timișoara este un serviciu de interes local, care are misiunea de a oferi, pe timpul zilei, servicii integrate de îngrijire, supraveghere și educație timpurie copiilor de vârstă antepreșcolară. Pe perioada de vară însa creșele din Timișoara nu s-au deschis.
Creșele de stat se deschid la toamnă
ŞTIRI PENTRU COPII: Cât de multe cereri de înscriere există pentru la toamnă?
Gabriela Crăciun: Pentru toamnă avem deja peste numărul de locuri. Avem în jur de 300, momentan.
ŞTIRI PENTRU COPII: Este acest număr mai mare sau mai mic comparativ cu anul trecut?
Gabriela Crăciun: Ca şi anul trecut, aproximativ. Părinţii au ţinut cont anul acesta că ordinea cronologică reprezintă un criteriu de departajare în final. Din păcate, au venit toţi din prima zi. În final pot spune că aproximativ este ca anul trecut.
Părinții nu se tem
ŞTIRI PENTRU COPII: Concluzionăm că părinților nu le este frică să își aducă copiii la creșă?
Gabriela Crăciun: Da, exact asta am realizat şi noi discutând. Se pare că nimeni nu îşi pune problema că s-ar putea întâmpla ceva. Asta este îmbucurător.
ŞTIRI PENTRU COPII: În țară s-au deschis deja foarte multe creșe, însă la Timișoara ele au rămas închise peste vară. De ce ?
Pe perioada verii am întâmpinat câteva probleme deoarece noul ordin 1076 este extrem de greu de îndeplinit. Am căutat să soluţionăm ceea ce a ţinut de noi şi am avut sprijinul primăriei. Ceea ce ţine de DSP şi de alte instituţii care ne verifică a fost mai dificil. De exemplu, la analiza apei a trebuit să facem programare, pentru că DSP deserveşte mai multe instituţii din Timişoara şi trebuie toţi să ajungă. Noi am făcut cu o lună în urmă programarea, dar am primit loc abia în iulie. Nu putem risca să deschidem aşa, fără a avea toate avizele. Înţelegem părinţii şi suntem conştienţi că sunt disperaţi şi că nu au cu cine lăsa copiii. Din păcate, sunt unele lucruri care ne-au împiedicat să deschidem, iar ordinul spune clar că managerul şi coordonatorul de creşă îşi asumă responsabilitatea. Doamne fereşte să se întâmple ceva rău! Nu se poate risca!
Măsuri de protecție pentru creșe
ŞTIRI PENTRU COPII: Ce măsuri s-au luat pentru a asigura protecția sanitară a copiilor și a personalului din momentul redeschiderii?
Gabriela Crăciun: Conform noilor norme am făcut tot ce trebuie. Am trasat liniile şi traseele, am pus dispozitive pentru dezinfectant. Se face triajul personalului cu termometru, scaner şi purtăm toți măşti de protecție. Am măsurat spaţiul din sala de mese şi sălile de joacă pentru a avea 1,5 m. Am făcut tot ce se cere. Am redus numărul de copii din grupă la şase. Înainte erau peste 20 de copii în grupă. Foarte puţini sunt acum în grupe din păcate.
ŞTIRI PENTRU COPII: Cum se va desfășura masa de prânz?
Gabriela Crăciun: Vor sta doi copii la o masă, pentru că avem măsuțe lungi şi putem aranja în aşa fel încât să fie distanță între ei. Mâncarea este gătită aici. Noi avem bucătăria în comun cu grădiniţa şi se pregăteşte mâncare pentru ambele clădiri. Bucătăria este la noi în comun cu grădiniţa deoarece aşa se face peste tot la creşele noastre.
Sistemul Montessori în creșe de stat
ŞTIRI PENTRU COPII: La Timișoara se implementează în creșele de stat sistemul de educație Montessori? Ce înseamnă exact acest lucru?
Gabriela Crăciun: Sistemul de educaţie Montessori este foarte cunoscut şi a fost introdus şi la noi. Ileana Popescu şi Camelia Gavrilă sunt doamnele implicate. Am încheiat un protocol cu dumnealor şi am semnat şi pentru materialele Montessori, care au fost gratuite. Acum vom primi şi mobilier Montessori. În cadrul aceluiași proiect au fost educatorii care au fost cursanţi şi au primit şi diplome. Pe această cale vreau să le mulţumesc tuturor, în special finanţatorului, Fundaţia Alber.
ŞTIRI PENTRU COPII: Să fie aceasta o metodă de a-i convinge pe părinţi să continue cu pedagogia Montessori în şcoală?
Gabriela Crăciun: Sincer, noi apreciem tot ajutorul primit. Vă asigur că interesul pentru acest sistem era extrem de ridicat şi înainte. Părinţii erau extrem de convinşi şi înainte să îşi aducă copiii la creşe de stat. De obicei copiii vin la noi datorită părinților care discută cu cei din jur. Din vorbă în vorbă se face recomandare deoarece părinţii spun ”Eu am avut copilul la creșa X și a fost bine”. Cu Montessori se întâmplă un lucru bun, dar cred că numărul de copii va fi același.
ŞTIRI PENTRU COPII: Vă rugăm să transmiteți un mesaj părinților care își vor aduce copiii la creșele de stat.
Gabriela Crăciun: Vă așteptăm cu drag să veniți la creșe și vă asigurăm că vom veni în întămpinarea cerințelor voastre și a nevoilor copiilor. Copiii vor fi pe mâini foarte bune.
ŞTIRI PENTRU COPIIte ţine la curent cu ultimele noutăţi legate de învățământ.
[foogallery id=”18761″]
Dicţionar:
Antepreşcolar: copil prea mic pentru a fi preșcolar