EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – A-și pune cenușă în cap. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a-și pune cenușă în cap”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Am vorbit despre foarte multe expresii și am explicat ce înseamnă și de unde provin ele. Expresia de astăzi este „a-și pune cenușă în cap”. Noi nu am văzut pe nimeni făcând acest lucru la propriu, deci ce vrea să însemne ea (n.r. expresia)? Această expresie își are originea în antichitate, notează Adevărul.ro.
Se pare că exista un obicei în care evreii chiar își turnau cenușă în cap după pierderea unui apropiat.
Atunci când evreii treceau printr-o suferință mare, aceștia își rupeau hainele de pe ei, se acopereau cu un sac și își puneau cenușă în cap. Acest obicei, și indirect cenușa, erau considerat semn de doliu, fiind o manifestare exterioară a suferinței.
Evreii folosesc acest obicei și atunci când postesc. Ei consideră că atunci când fac acest lucru își admit greșelile și se căiesc.
La noi în țară această expresie înseamnă „a-ți recunoaște vina”, „a recunoaște o greșeală” sau „a se pocăi”.
Cenușă ca șampon
Cenușa a primit în timp și o altă utilizare. Se pare că aceasta este bună pentru păr și scalp, astfel încât oamenii foloseau cenușa pe post de șampon.
Oamenii pregăteau o soluție din apă și cenușa provenită din lemn. Această soluție a primit denumirea de „leșie”.
Dicționar
Post: interdicție de a mânca unele alimente impusă credincioșilor de către biserică, sau pe care credincioșii și-o impun singuri;
Doliu: durere profundă cauzată de moartea cuiva apropiat;
Pocăință: mustrare de conștiință pentru păcatele făcute;