Ce legătură are expresia “Sfinte Sisoe” cu credința și copiii?
Ce legătură are expresia Sfinte Sisoe cu credința și copiii? Cu siguranță ați auzit expresia de uimire “Sfinte Sisoe!” Astăzi este prăznuit Sfântul Sisoe cel Mare. Cine a fost Sisoe și ce legătură are el cu copiii, aflați de pe ȘTIRI PENTRU COPII.
In vocabularul universal, expresia „Sfinte Sisoe“ este sinonimă cu uimirea din cale-afară. De fapt, î Sfântul este unul dintre cei mai mari sfinţi ai creştinătăţii, care a săvârşit miracole, mai cu seamă pentru copii. De aceea este considerat protectorul copiilor.
Se spune ca a săvârşit mari minuni, primind de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, de a scoate duhurile rele și de a învia morții. El se ruga atât de mult încât, zile în şir, uita să mănânce!
Legende din folclor
În folclor există o legendă a Sfântului Sisoe. Se spune ca el ar fi avut o soră, care s-a închis într-o chilie, alături de două slujitoare, cu provizii suficiente pentru trei ani. Acolo urma să îl aducă pe lume pe cel de-al șaselea copil al ei. Dumnezeu l-a trimis pe Sisoe, pe vreme de furtună, la peştera surorii lui. Când a intrat, împreună cu el s-a strecurat și diavolul, sub forma unui grăunte sub copita calului.
Diavolul a furat copilul, iar Sisoe a pornit în căutarea lui. A întrebat o salcie de el, aceasta i-a spus că nu știa nimic, iar sfântul a blestemat-o să înflorească şi să nu rodească. Pentru același răspuns, rugul a fost blestemat să fie de râsul lumii. Pentru că paltinul l-a ajutat, a fost binecuvântat să stea înaintea bisericii şi să cheme păcătoşii la pocăinţă. Măslinul a fost blagoslovit să fie dătător de mir pentru botez. Sisoe a salvat copilul și a alungat diavolul. De atunci, a rămas recunoscut ca fiind protectorul copiilor şi cel ce pune răul pe fugă.