EXPRESIA SĂPTĂMÂNII – A ajunge la aman. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „a ajunge la aman”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Cu siguranță ați mai auzit, în conversațiile cu părinții, această expresie. Mulți oameni o folosesc, însă puțini îi știu adevărata însemnătate.
Expresia nu este pur românească, din cauza faptului că „aman” este un cuvânt turcesc. Acesta este de fapt o exclamație care echivalează cuvântul „îndurerare!” sau „iertare!”.
Se pare că turcii foloseau acest cuvânt atunci când erau siliți să se predea într-o bătălie și se rugau pentru a le fi cruțată viața. Aceștia erau puși într-o situație imposibilă, în care nu mai puteau face nimic altceva.
Așadar, expresia există încă de pe atunci, iar în limba noastră a fost tradusă ca „a ajunge la aman” sau „a fi la aman”, adică a ajunge în punctul în care trebuie să te rogi pentru viața ta sau „la capătul răbdărilor”. De asemenea, expresia semnifică și faptul că persoana care o folosește se află într-o strâmtoare și are mare nevoie de ajutor.
Dicționar
Silit: care este făcut fără voie, fără tragere de inimă, forțat, lipsit de sinceritate, nenatural;
Însemnătate: semnificație, importanță, valoare;
Răbdare: capacitatea de a suporta dureri fizice sau morale, putere de a aștepta în liniște desfășurarea unei activități sau a evenimentelor;