Bacalaureatul este examenul vieţii pentru toţi liceenii care aşteaptă cu nerăbdare încheierea unei etape importante din viaţa lor. Anul acesta examenul se desfășoară în condiții speciale, după o perioadă de şcoală online şi izolare. Tinerii vor fi nevoiţi să intre în sala de examen după un triaj epidemiologic şi obligați să poarte mască tot timpul. Cum s-au pregătit aceştia şi ce planuri au de viitor? Aflaţi în cele ce urmează.
Elevii din toată ţara s-au pregătit mai mult sau mai puţin pentru bacalaureat din confortul propriei case. ȘTIRI PENTRU COPII a discutat cu câțiva absolvenți de liceu, care ne-au dezvăluit mai multe despre sesiunea de bacalaureat 2020.
Elevii speră să obţină note mari şi să urmeze o facultate. Unii au fost deja admiși la universitate, iar nota de la bacalaureat este mai mult un test.
”Îmi doresc notă mare, deși eu am admitere la medicină și nu mă afectează cu nimic media de la bacalaureat. M-am gândit mult să plec din țară la un moment dat pentru facultate, dar în final am ales țara noastră deoarece facultatea noastră este bună și mult mai ieftină. Pentru bac am fost la pregătire la școală și ne-am revăzut cumva pe viu. Wow, a fost wow să ne vedem fețele pe viu! Mai mult ne-am dus la ore pentru a ne revedea. Sunt pregătită pentru că am luat meditații la română în particular și vom toci toți comentarii literare. La mate mă aștept la notă mare deoarece clasa noastră a studiat materia la nivel de olimpiadă”, a spus Patricia din Timişoara.
Ioana din Timișoara ne povestește că a fost deja admisă cu bursă la facultatea de informatică în Virginia, SUA. Pentru ea nota de la bacalaureat nu contează la admitere, dar dorește să ia cea mai bună notă. ”Mă aștept la notă mare deoarece am luat și meditații și trebuie să fie bine. Adevărul este că, fiind elevă de profil real la română, îmi va fi mai greu deoarece sunt învățată cu obiectivitatea, iar corectura este subiectivă la această materie. În izolare am avut timp să învăț lucrurile care mă interesau pe mine, dar nimic nu se compară cu interacțiunea umană și cu ultimul an de liceu. A fost dificil anul acesta, dar face parte din viață”, Ioana din Timișoara.
”Pentru mine perioada asta a fost extrem de proastă. Clasa noastră nu a prea făcut ore cum trebuie online. Profesorii ne dădeau teme care nu aveau nicio legătură cu examenul. Cel mai puțin pregătit sunt la română și cel mai bine stau la proba trei deoarece este materia dată la admitere. Noi am fost la pregătire la școală în această perioadă, cu toate normele de igienă. Am rămas șocat de cât de bine a fost organizat totul. În particular nu am făcut la nimic ore, dar nici nu mă aștept la 10, un 8 sau 9 e perfect deoarece nu am învățat suficient”, spune Ovidiu din Timișoara.
”Sincer eu mă pregătesc individual, dar am intrat la orele online care pot să zic că au fost interesante. Dar pe lângă asta eu sunt de părere că sunt utile. Dacă sunt pregătită? Hmm… și da și nu. Dar continui să mă pregătesc și sper să fie totul bine”, a declarat Kristina, Jimbolia
În unele locuri elevii au participat la pregătirea gratuită oferită de liceu pentru a își revedea colegii, dar spun că este dificil să te concentrezi la examen.
„Se fac pregătiri pentru materiale de bac la școală. Suntem repartizați pe grupe și avem un orar stabilit ,astfel încât să nu ne intersectăm foarte mult unii cu ceilalți. Profesorii își dau silința să ne ajute cu ce pot ei mai mult. Mie personal îmi este mult mai ușor să învăț acasă după un program stabil, așa mă pot concentra cel mai bine. Sincer, în momentul de față nu mă simt foarte pregătită pentru examenul de bacalaureat. M-a derutat această situație și nu mi-a fost foarte ușor să mă concentrez pe bac și pe tot ce înseamnă pregătire”, spune Alexandra din Ghiroda, Timiș.
Alexandra a mai explicat că nu vede avantaje în învățarea online. ”Pot spune doar că apreciez persoanele care au făcut lucrul acesta și că și-au dat silința pentru noi. Iar dezavantaje sunt câteva. Este destul de greu să te sincronizezi cu toată lumea în același timp, distragerea este mult mai mare atunci când nu ești într-un institut și nu cred că toată lumea a avut accesul sau posibilitatea să intre online”
”Pregătirile pentru bac se desfășoară într-un mod bun, deși ar fi putut fi mult mai bine de atât. Mă simt pregătită pentru bac, dar totuși emoțiile sunt prezente. Cred că „școala online” nu ne ajută la fel de mult ca cea desfășurată în mod normal, întrucât nu putem da dovadă de aceeași atenție asupra lecțiilor, fiind distrași mult mai ușor. Consider că o pregătire pentru bacalaureat derulată în mod normal, la liceu, ne-ar fi fost de ajutor. Însă indiferent de situație trebuie să reușim să ne pregătim cât mai bine pentru acest examen”, Larisa, Ianova, județul Timiș
“Pregătirile pentru bac se fac de două ori pe săptămână, pe grupe. Pentru mine este mult mai ușor să învăț la școală. Dezavantajele orelor online: uneori conexiune nu prea bună la internet, iar având în vedere că profesorii nu ne supraveghează online, mulți elevi desfășoară alte activități în timpul acestor ore și nu acordă atenție deplină la ce ne comunică profesorul”, spune Diana din Vulcan, județul Hunedoara
„Consider că această perioadă în care nu am mers la școală a fost un avantaj deoarece m-am axat doar pe examenul de bacalaureat. În schimb, dacă aș fi mers la școală, ar fi trebuit să acord destul timp și celorlalte discipline”, Rossana, Timișoara
“Învațatul online mi s-a părut pe scurt, învățat pe cont propriu. Două luni de stat acasă au fost avantajoase, deoarece mi-au oferit timp de studiu, dar nu am simțit suport din partea profesorilor, și nici pregătire pentru bac nu am prea făcut. În acea pregătire, primeam teme, fără explicații prea multe, cred că singurul avantaj e faptul ca ai mai mult timp pe care îl gestionezi cum vrei. Mă simt relativ pregătită, deși, de exemplu, când vine vorba de bacul de la româna, mi-aș fi dorit să fi fost la școală ca să putem comunica cu profesoara, ca să ne poată sfătui cum să scriem, să avem un limbaj bun, având în vedere că la română este relativ subiectiv. Am avut timp să învăț comentariile la română pe care, dacă școala s-ar fi desfășurat normal, probabil nu aș fi avut timp” Alexandra din Constanța.
”Pregătirea pentru bacalaureat se desfășoară mai mult individual sau cu profesorii meditatori, decât cu profesorii de la școală. Având în vedere situația dată, la începutul pandemiei mi-a fost tare greu să învăț. Acest lucru se datorează stresului care, inevitabil, și-a făcut apariția. A fost o situație nemaiîntâlnită pentru noi toți, iar asta se va observa în notele finale pe care le voi avea în examen. Din nefericire, nu mă simt pregătită. Când privesc acum situația pe care am avut-o, observ mai multe avantaje decât dezavantaje, dar la momentul dat nu am considerat același lucru. Avantajul a fost că am avut mai mult timp pentru a ne pregăti, însă dezavantajul a fost stresul care ni s-a implementat, iar acesta a anulat într-o mare măsură avantajul timpului pe care l-am avut”, ne mărturisește Cosmina, Bencecul de Sus, județul Timiș
”Eu nu am învățat prea mult pentru bac stând acasă, dar m-am concentrat pe admitere. Practic ne-am concentrat pe ce ne interesa. Noi nici nu știam dacă dăm sau nu bac anul acesta. Noi și așa am fost cu moralul și psihicul la pământ, deoarece eram obișnuiți să ieșim în oraș și am fost nevoiți să ne petrecem ultimul semestru de liceu încuiați în casă. Trist. Sper că va fi bine”, a declarat Ovidiu Timişoara
Nici purtarea măștii nu îi prea convinge pe liceeni. Mulți dintre ei cred că îi încurcă. Patricia din Timişoara ne spune că statul cu mască nu este cel mai comod lucru. ”Te încălzești și te doare capul și nu te concentrezi cum trebuie, dar acestea sunt regulile”. Ovidiu spune că ”masca este cea mai proastă idee din punct de vedere al concentrării deoarece noi nu suntem medici antrenați să o suportăm ore în șir. Masca este exagerată. Dacă este așa periculos nu trebuia să ne pună să dăm examenul. Trebuia anulat și gata, dar cred că va fi bine în final ”, a declarat Ovidiu din Timișoara.
Sursă foto: Pixabay / Michal Jarmoluk
Text realizat împreună cu Romina Crăciun și Daiana Mitar