Apariții exotice. Vizitatori înaripați exotici pe meleagurile deltaice. Acum câteva zile, mai exact pe 13 iunie, 2020, a fost observată prezența unui număr de 10 indivizi de flamingo – Phoenicopterus roseus – în zona Melea Sacalin.Prezența acestora a fost de scurta durata și nu au putut fi monitorizați. Astfel de observații au mai fost făcute sporadic și în anii anteriori, în zona de coasta a Marii Negre din Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, dar nu în număr așa de mare (doar 3-4 exemplare).
Specia vine în Bazinul Mediteraneean, cu coloniile cele mai apropiate de România în Grecia, Turcia sau Muntenegru (salina Ulcinij).
Pasăre rară la noi
În România pasărea apare foarte rar, în special în sud-estul țării, în numere mici. Prima semnalare aici a fost în anul 1900. Flamingii prezintă o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere. Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturați în zona Camargue (Franța) aparțineau populațiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia Turcia (Kiss & Szabo 2002). Totodată, accidental specia poate fi observată chiar și în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă.
Acesta este grupul cu cel mare număr de indivizi de flamingo observați în România în ultimul secol.
In anul 2020 au mai fost făcute semnalări ale unor specii rare de pasări. Astfel, în luna martie au fost semnalate exemplare de Cocor pitic (Grus virgo) în zona de nord a rezervației și în zona ucraineană a Deltei Dunării.
ȘTIRI PENTRU COPII a mai scris aici despre astfel de apariții neașteptate în Delta Dunării. Potrivit biologilor, aceste păsări înalte de aproape un metru și jumătate preferă locurile cu apă dar nu mai adâncă de 50 cm. Acolo caută hrana în mâl cu ajutorul ciocului. ”Culoarea roz o dobândesc datorită cantității mari de carotenoizi. Pe aceasta o obțin din consumul crustaceilor capturați pe fundul lacurilor cu apă salmastră”, mai explică reprezentanții SOR – Societatea Ornitologică Română.