Dacă e marți, ȘTIRI PENTRU COPII vine cu fobia săptămânală. Banii sunt nelipsiți din viața oricărui om. Fie că sunt mai mulți sau mai puțini. Știați că există chiar și o fobie pentru ei? Chrometophobia este frica de bani. Ea mai este numită și Chrematophobie, însă proveniența denumirilor este aceeași. „Chermato” este cuvânt grecesc care înseamnă bani, iar „phobos” înseamnă „frică”.
Probabil vă întrebați cum este posibil ca cineva să se teamă de bani. Toată lumea își dorește cât mai mulți. Cum să îți fie frică de ei? Este drept că în întreaga lume sunt foarte puțini oameni care prezintă această fobie, dar ea totuși există. Mai trist este faptul că viața acestor oameni este afectată dat fiind faptul că de bani nu prea te poți feri, oricât ai vrea sau oriunde te-ai afla.
Cauze
Unul din motivele pentru care oamenii se tem de bani este frica de bacteriile care se află pe aceștia. Ideea că banii au fost atinși înainte de altcineva și că s-ar putea îmbolnăvi de la asta îi neliniștește. Astfel de oameni își iau măsuri de protecție purtând mănuși atunci când au contact cu banii. Mai sunt și persoanele care sunt foarte sărace. Lipsa banilor îi fac să sufere, iar de aici se dezvoltă o frică pentru ei. Experiențele negative din copilărie pot duce, de asemenea, la dezvoltarea unei fobii. Asistarea la certuri între părinți din cauza banilor poate fi un exemplu.
Ideea că banii sunt „răi” și că aduc cu ei lăcomie este adânc sădită în mintea noastră, încă de mici. Vă dăm un exemplu. Gândiți-vă la toate poveștile, basmele sau desenele animate. Majoritatea prezintă prinți și prințese care au de-a face cu oameni lacomi care vor să se îmbogățească de pe urma lor. De aici apar și nenumărate probleme, iar copiii pot asimila foarte ușor informațiile. În timp, în mintea lor se poate forma ideea că banii sunt „răi” și că aduc numai necazuri.
Simptome și tratament
În cazul multor fobii poți evita să ai contact sau să te întâlnești cu ceea ce îți provoacă neliniște. În cazul acestei fobii lucrurile se schimbă fiindcă, după cum am spus, este greu să îi eviți. O alternativă în zilele noastre sunt plățile electronice care nu mai implică contactul direct cu bancnote sau monede.
Printre simptomele pe care le prezintă o persoană cu frică de bani avem: numărarea constantă a banilor (în cazul celor care nu au bani), izolarea de restul lumii pe motiv că nu au bani, precum și refuzul de a merge spre exemplu la un medic. Tot pentru că trebuie să cheltuiască bani. Depresia, tremuratul, transpirația, gura uscată, greața, plânsul sau tendința de a fugi sunt alte simptome ale fobiei.
În ceea ce privește tratamentul, primul pas este ca persoana în cauză să accepte fobia și să caute un specialist. În zilele noastre există fel și fel de metode de a trata fobiile. În urma unui consult specialistul va ști care este cea mai potrivită metodă, iar împreună vor reuși să scape de această frică irațională.