Foarte mulți copii au avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus. Aceștia au fost ținuți la distanță unii de alții, nu au socializat, iar situația este încă confuză. Vor mai putea ei să se revadă în vacanța de vară? Taberele de vară – ce se întâmplă cu ele în acest an? Se mai țin? Am vrut să aflăm ce se întâmplă mai departe. Cine se ocupă de tabere, cine răspunde și ce răspuns trebuie să le dăm celor mici.
Tabăra de vară reprezintă tot ce le-a mai rămas elevilor și copiilor. În fiecare an, aceștia se bucurau de momente frumoase alături de prietenii și colegii lor însă, în acest an, nu știm dacă se vor mai organiza taberele sau nu. ȘTIRI PENTRU COPII a demarat o scurtă investigație pentru a afla ce se întâmplă cu taberele programate în acest an.
„În această perioadă s-au sistat activitățile de acest tip. Taberele intră în categoria activităților educative și nu riscă nimeni acum. Dacă există un privat care își asumă, fără acordul școlii, și contactează părinții, asta e altceva. Dar nu cred că taberele private riscă, pentru că oricum documentele le semnează nu numai coordonatorul, ci și directorul. Nu cred că vreun director își asumă să semneze și să stampileze un dosar. Tot ce va apărea vizavi de excursii va fi foarte public, în momentul în care documentația va veni. Pentru că taberele pigmentează viața școlară și e așteptat un document de reglementare. Eu sunt sigur că în vacanța asta nu vom avea, din păcate, parte de aceste activități”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII, Inspectorul Școlar Domolki Ladislau, din cadrul ISJ Timiș.
Tabăra Tumba nu a avut răbdare și a contactat Ministerul Educației și Cercetării pentru a afla un răspuns. Se țin taberele în acest an sau nu?
Iată ce răspuns au primit.
„În data de 18 mai 2020 a fost publicată legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, prin care s-a instituit starea de alertă pentru 30 de zile. Acest document legislativ interzice adunările publice, prin urmare și organizarea taberelor. În momentul de față se cunoaște doar situația până la data de 15 iunie 2020, cu mențiunea că, în urma evaluărilor și recomandărilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Guvernul poate decide menținerea stării de alertă sau alte măsuri care au ca scop reducerea riscului de răspândire a noului coronavirus. Decizia referitoare la organizarea taberelor școlare pe perioada verii nu intră în atribuțiile Ministerului Educației și Cercetării, ci depinde de evoluția pandemiei în România și hotărârile Guvernului în acest sens”, se arată în răspunsul M.E.C trimis taberei Tumba.
„În momentul de față, la fel ca alte instituții publice și agenți privați, trebuie să respectăm normele date de către instituțiile avizate. La momentul actual, la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului s-a elaborat Regulamentul privind stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS CoV 2 în centrele de agrement și bazele turistice aflate în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Direcțiile Județene pentru Tineret și Sport. Regulamentul va fi transmis pentru consultare și avizare Ministerului Sănătății.
După ce vom avea o formă finală a acestui regulament, el va fi trimis către unitățile noastre subordonate. Centrele de agrement și bazele turistice care vor putea respecta condițiile pe care noi le-am prevăzut în Regulament, vor putea organiza tabere de odihnă pentru copii și tineri. Deci, da, există posibilitatea ca centrele noastre de agrement și bazele turistice să fie deschise în această vară”, a declarat Secretarul de Stat din Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), Andra – Mihaela Costache pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Tot ea îi asigură pe copii, dar mai ales pe părinți, că vor face tot ce se poate pentru ca ei să fie în siguranță. „Precizez faptul că suntem preocupați de siguranța copiilor și tinerilor care ne trec pragul și îi asigurăm pe aceștia și pe părinții lor că facem tot ce ne stă în putință ca ei să fie în siguranță pe toată perioada șederii în centrele de agrement/ bazele turistice ale MTS.
Celor interesați de a petrece vacanța în centrele de agrement/ bazele turistice aflate în administrarea MTS le recomand să urmărească site-ul MTS (www.mts.ro) unde vom posta, în timp util, informații cu privire la activitățile care se vor desfășura în această vară”, a declarat Secretarul de Stat al Ministerului Tineretului și Sportului, Andra- Mihaela Costache pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Pentru că sănătatea este pe primul loc, am luat legătura și cu Ministerul Sănătății. Am aflat că momentan nu există nici un plan clar în ceea ce privește taberele școlare. „Va fi o vară diferită. Deocamdată nu avem vreun plan. În funcție de evoluția după 15 iulie vom vedea ce putem relaxa”, a declarat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Am vorbit cu organizatorii taberelor și am întrebat ce se va întâmpla, dacă taberele nu se țin în acest an, dacă au planuri de rezervă, dar și dacă s-au gândit la câteva măsuri de prevenție, în cazul în care taberele vor fi organizare.
„Echipa de management a lucrat intens pe partea de informare și de reorganizare a taberei, astfel încât să fie implementate cât mai multe măsuri de prevenție. În acest sens am participat la Zoom Call-uri cu alți directori de tabere din SUA și am citit normele implementate în școlile din nordul Europei, care și-au redeschis porțile. Există deja pe site-ul taberei, www.tabara-mea.ro, o secțiune care informează părinții, cadrele didactice și copiii, despre toate aceste norme de siguranță. Mulți alți organizatori de tabere ne-au contactat pentru a ne cere permisiunea de a le prelua.
Unul dintre avantajele noastre este acela că deținem locația taberei. Datorită acestui fapt, dacă știm exact ce trebuie să facem și suntem responsabili, situația poate fi controlată și vom fi în siguranță. De asemenea, echipa noastră este una stabilă, tot personalul va fi testat periodic, iar zilnic vom evalua starea de sănătate a angajaților, copiilor și a animatorilor. Avem proceduri pentru fiecare situație, astfel încât să reducem timpul de reacție în cazul unei probleme. Avem plan B, C, si D! Suntem pasionați, încrezători, și dornici de a ne relua activitatea, chiar dacă știm că anul acesta va fi puțin diferit”, a relatat Dalina Borcan, Camp Director al Taberei Happy Faces, pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
„Vor exista două variante, fie vom da banii înapoi, fie vor avea posibilitatea de a alege tabere virtuale, pe care le vom organiza în această vară. Iar în cazul în care se vor organiza taberele, vom lua măsuri de prevenție, însă este foarte complicat. Depinde de ce vor spune autoritățile la un moment dat, pentru că trebuie să respectăm ceea ce spun ei. Cu siguranță vor fi tabere mai mici anul acesta, nu vom merge în locuri aglomerate, deci preferăm să stăm izolați și să facem activitățile în locația respectivă. Adică nu vom merge la ștranduri, nu vom merge în centrul Brașovului, de exemplu. Încercăm să organizăm tabere mai mici și să ferim copiii de aglomerări”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII, organizatorul Taberei Tumba.
„Noi ne-am gândit să deschidem taberele, adoptând astfel modelul hotelurilor din țara noastră care au fost deschise. Adică vom aplica toate regulile impuse de autoritățile din România și toate regulile impuse de Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară. Vor fi dotate toate punctele de intrare și ieșire din pensiune cu dezinfectant, cu preș îmbibat în clor. Ospătarii vor purta măști și mănuși de protecție, practic vom respecta toate regulile impuse hotelurilor, pensiunilor și restaurantelor. Suplimentar, copiii din tabere nu vor avea contact cu alte persoane din exterior. Toate activitățile se vor organiza cumva în izolare naturală.
Noi ne aflăm la cota 1400 și pensiunea noastră este izolată de alte pensiuni. Avantajul nostru este că organizăm și tabere de trei săptămâni, unde copiii stau împreună timp de trei săptămâni, ei fiind izolați, neavând contact cu alte persoane din exterior. În plus, am dezvoltat mai multe activități „out door”. Am mai construit încă un parc de aventură, tiroliene de peste 100 m și o terasă mare lângă pensiune, astfel încât copiii să servească masa în aer liber. Am păstrat și distanța între mese atât în interior, cât și exterior. Camerele sunt de 2 ,3 ,4 sau 5 persoane, însă în această perioadă vom modifica locurile în cameră, astfel încât să scoatem un loc sau două,” ne-a povestit Marius Fodoran, organizatorul Taberei Straja.
Am vorbit și cu părinții ca să aflăm ce vor face ei. Mulți dintre aceștia au reprogramat taberele pe vara viitoare, iar alții au găsit soluții de rezervă.
O mămică ne-a spus că a reprogramat tabăra pe vara viitoare. „Băiatului meu i s-au anulat excursia și cantonamentul de fotbal din Serbia. Nici în prezent nu au început antrenamentele”, a precizat o altă mamă.
„E încă mic, nu l-am înscris. Mergem în România în tabără, la iarnă”, a povestit Maria. O alta mămică, Ana – Maria, s-a gândit la un plan de rezervă pentru această vară. „Soluțiile de rezervă sunt bunicii. Eu oricum stau cu ea acasă, de când nu s-a mai dus la școală, că nu avem de ales. Având în vedere că suntem și singuri în altă țară. Ori vine bunica și îi ia, ori o duc eu în țară (…)”.
Taberele sunt pregătite. Organizatorii și-au luat măsurile de siguranță. Voi mergeți în tabără anul acesta? Citiți ȘTIRI PENTRU COPII pentru a afla noi informații.
Daiana Mitar, Romina Crăciun
Sursa foto: Esme.com, Facebook/Tabere Straja, Facebook/Tabere Tumba, Tabara-mea.ro