Deșeurile de pe râul Jiu vor fi curățate de o barieră
Una dintre cele mai mari probleme cu care țara noastră se confruntă este poluarea. Mai ales cea a apelor. Se fac însă demersuri pentru a le curăța. Spre exemplu, de acum deșeurile de pe râul Jiu, județul Dolj, vor fi curățate de o barieră plutitoare. Aceasta a fost inaugurată zilele trecute, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.
Viitorul nu sună bine deloc din punct de vedere al poluării apelor. Chiar dacă nu ne place acest lucru este un adevăr, iar vinovați sunt tot oamenii. Estimările spun că în anul 2050 în ape se va regăsi mai mult plastic decât pește, conform Cu Apele Curate. Partea bună este că avem și oameni cărora le pasă și, mai mult decât atât, se implică în curățarea apelor. Este și cazul Asociației MaiMultVerde. Ea este cea care a montat această barieră pe râul Jiu, mai exact pe lacul de acumulare al barajului Ișalnița. Rolul barierei este de a opri și de a aduna toate deșeurile aduse de apă.
„Aceasta (bariera-n.r.) a fost achiziționată de la un producător din Finlanda, are o lungime de 90 de metri și este formată din cilindri din poliuretan care îi asigură flotabilitatea. Bariera va rămâne pe Jiu cel puțin un an, timp în care se estimează că va opri 20 de tone de deșeuri de plastic, ce vor fi colectate și trimise la reciclat. În urma monitorizărilor și a analizării primelor rezultate, va fi luată în considerare mutarea sau replicarea pe alte râuri”, se arată într-un comunicat de presă, conform Agerpres.
Dunărea transportă anual 1.533 tone de plastic
Cu Apele Curate este proiectul Asociației MaiMultVerde care își propune ca prin acțiuni de colectare să strângă plasticul din ape. Mai mult decât atât, se urmărește prevenirea și combaterea poluării apelor.
„România este în trendul mondial, deci nu stăm bine deloc. Evaluările ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării – vorbesc despre 1533 tone de plastic transportate anual pe Dunăre, fluviul care adună aproape tot ce curge prin țara noastră. Până la Dunăre și pe lângă ea, curgerile de apă sau lacurile de orice fel, acumulează cantități imense de plastic, iar asta duce la distrugerea biodiversității acvatice, scăderea drastică a calității apelor din care ne alimentăm, și la deteriorarea peisajului. Dar un selfie urâțit de grămezile de gunoi, aduse de valuri la malul lacului, este deja printre cele mai mici dintre inconveniente”, se arată pe site-ul proiectului Cu Apele Curate.
Dicționar
Poliuretan: produs obținut prin polimerizarea unor compuși chimici cu glicoli, folosit la fabricarea materialelor plastice, a lacurilor, a adezivelor etc.
Flotabilitate: însușire a unui corp de a pluti la suprafața unui lichid sau la o anumită adâncime;
Biodiversitate: existența, la nivelul globului terestru, a unei multitudini de ecosisteme cu caractere distincte;