Dirigintele, antrenor de zbor. Ghid de călătorie prin… dirigenție
Dirigintele, antrenor de zbor. Ghid de călătorie prin…dirigenție. Veste bună atât pentru elevi, cât și pentru profesorii din județul Iași.
Preocupat în mod constant de optimizarea și inovarea activităților în mediul online, Inspectoratul Școlar Județean Iași lansează un nou ghid. Acesta completează seria celor care au fost realizate deja de către inspectorii de specialitate ai I.S.J. Iași, care au format echipe cu profesorii din județ.
Sub titlul Dirigintele, antrenor de zbor. Ghid de călătorie prin… Dirigenție, prezenta resursă se adresează profesorilor diriginți. In această perioadă de suspendare a cursurilor, ei au avut un rol esențial și definitoriu în a facilita accesul tuturor elevilor la învățare. De asemenea, au avut un rol important în a menține comunicarea cu elevii, părinții și profesorii clasei.
Ghidul pentru diriginți poate fi considerat un reper
Este o ancoră care face mai facilă activitatea școlii în prezent. Un liant între școala cu valorile și reperele ei tradiționale, cu aspirația zborului spre libertate și cunoaștere a fiecărui elev și noua dimensiune de organizare a activității în spațiul virtual. Într-o formă complexă, ghidul prezintă atât exemple de activități care se pot realiza cu elevii în mediul online, în cadrul orelor de dirigenție, cât și testimoniale ale profesorilor, elevilor și părinților. Este un demers comun de a continua procesul educațional.
Noua resursă educațională, realizată într-un design atractiv și viu colorat, cu imagini sugestive pentru subiectele abordate. Pune în valoare conținutul ghidului și face mai ușoară utilizarea acestuia. Coordonat de Inspectorul Școlar General, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, materialul a fost realizat de o echipa cu o bogată experiență. Au făcut parte metodiști, profesori diriginți și directori din școlile județului, consilieri școlari, specialiști ai C.J.R.A.E. Iași, alături de inspectorul pentru activități extrașcolare la I.S.J. Iași, responsabil pentru activitatea diriginților, prof. Alla Apopei, inițiatoarea acestei lucrări.
Modele de abordare a unor lecții online
Prima parte a ghidului reunește modele de abordare a unor lecții în mediul online, recomandări cu privire la măsurile care se impun în vederea asigurării securității în mediul virtual, codul etic al profesorului diriginte. De asemenea, regăsim pe drumul educației online și câteva sfaturi practice despre cum putem ajunge de la reziliență psihologică la starea subiectivă de bine. Cu atât mai mult, în acest context, starea de bine, construită asumat și conștient, este esențială pentru a putea depăși, cu echilibru, schimbările care au survenit într- o etapă unică, în istoria fiecăruia dintre noi.
Motivație pentru învățare
În partea a doua a ghidului, regăsim exemple de abordare a unor teme frecvent puse în discuție de către elevi și care reprezintă, încă, centre de interes. Motivația pentru învățare, strategii de abordare în cazul unui conflict, relația cu părinții sau alegerile corecte în carieră, sunt doar câteva din temele abordate.
Nu în ultimul rând, ghidul ne prezintă exemple de activități pe care diriginții le pot realiza cu elevii absolvenți, cei care au fost nevoiți, în acest an, să iasă de pe băncile școlii cu noi lecții învățate despre esența vieții, necesitatea educației, dar și a nevoii de adaptare.
Ghidul se dorește a fi o resursă inovativă, necesară activității profesorului diriginte prin multitudinea de mijloace educaționale prezentate, a ideilor și modalităților de realizare, un prilej de reflecție, un punct de plecare în călătoria dirigintelui alături de elevii săi prin noua lume a învățării și dezvoltării personale. Implicit, ghidul este o resursă care are în centru elevii, cei care dau sens educației și pentru care, indiferent de vicisitudinile existenței noastre, merită și trebuie să găsim permanent soluții, astfel încât educația să fie și să rămână o punte între trecut și viitor, un liant între generații, al cărei scop este, așa cum spunea Sydney J.Harris, „să transforme oglinzile în ferestre.”
Diriginții – deschizatorii unor noi drumuri
„Diriginții sunt, și de această dată, deschizatorii unor noi drumuri. Ei propun o altă perspectivă de management al clasei, de comunicare continuă cu elevii și chiar părinții acestora, de consolidare a sentimentului de apartenenţă la o comunitate ce are propria identitate, asumată de fiecare membru în parte. Diriginții trebuie să fie prezenţi, vizibili şi disponibili mai mult poate decât până acum”, spune prof. dr. Genoveva Farcaș.
Exemple de bune practici
Ghidul destinat profesorilor – diriginți cuprinde teme abordate și fundamentate, atât teoretic, cât și practic. “Este construit pe exemple de bune practici identificate în școala ieșeană, drept pentru care poate fi un reper pentru organizarea orelor de dirigenție în contextul școlii de acasă” – prof. dr. Genoveva Farcaș.