Ziua Mondială fără tutun – O zi de pauză sau o provocare
„Tutunul dăunează grav sănătății”. Auzim această expresie peste tot în mass media și în jurul nostru. Astăzi este ziua mondială fără tutun, așa că noi ne-am gândit să o sărbătorim prin informare. Ziua de 31 mai este sărbătorită în toată lumea. Se încurajează o perioadă de abstinență de 24 de ore la toate formele de consum de tutun.
Tutunul este o plantă din genul Nicotiana, familia Solanacee. Există peste 70 de specii de plante de tutun, iar cea principală se numește Nicotiana tabacum. Această plantă o regăsim astăzi în țigaretele din comerț.
Frunzele de tutun sunt uscate și apoi fumate în țigarete, trabucuri și pipe. Aceste frunze sunt dăunătoare omului și prezintă factori de risc pentru mai multe afecțiuni, precum boli cardiovasculare sau boli care afectează ficatul și plămânii.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, tutunul este principala cauză de deces prematur în lume.
Consumul de tutun în rândul tinerilor se află la cote alarmante
Un studiu al Organizației Salvați Copiii România arată că în țara noastră, consumul de tutun și țigarete electronice în rândul copiilor se află la cote alarmante.
„Datele arată că în România 14,6% dintre copiii școlarizați cu vârsta cuprinse între 13 și 15 ani fumează uneori tutun ( în ultimele 30 de zile), ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă au șanse mari de a deveni în curând fumători zilnici, iar 8,2% dintre copiii școlarizați (13 – 15 ani) au folosit (în ultimele 30 de zile) țigarete electronice”, se arată în studiul realizat de Salvați Copiii România.
Mai mult decât atât, studiul arată că 4% dintre băieți și 1% dintre fetele de 11 ani au fumat cel puțin odată pe săptămână, iar 14,6% dintre copiii școlarizați cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani fumează uneori tutun.
8,3% dintre copiii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani au folosit țigarete electronice, iar 3,1% dintre copiii școlarizați, de aceleași vârste, au folosit dispozitive de încălzit tutunul.
Se pare că în România, 15% dintre fumătorii adulți au început să fumeze înainte de a împlini 14 ani, iar 38% după ce au împlinit 18 ani.
Ce spun oamenii
Pentru a testa această ipoteză am întrebat 10 persoane cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, pentru a afla cât de devreme s-au apucat de fumat. Dintre cei 10 doar o persoană s-a apucat de fumat după vârsta de 18 ani (20 ani). Iar persoana care a încercat pentru prima dată tutunul avea vârsta de doar 8 ani.
Câțiva dintre ei au dorit să ofere și câteva sfaturi celor curioși să încerce acest viciu.
„Să nu vă apucați de fumat pentru că nu e decât o pierdere de bani. Iar în al doilea rând vă stricați sănătatea și veți avea mare nevoie de ea mai târziu”, a declarat Adrian, 25 de ani, pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
„Eu m-am apucat pentru că era „cool” să fumezi când eram eu în liceu. Acum regret foarte mult, pentru că stric o groază de bani pe acest viciu”, ne-a spus Lavinia, 26 de ani.
„M-am apucat în liceu, pe la 15 ani. Nu a fost deloc o decizie bună. Acum am 45 de ani, însă nu aș încuraja pe nimeni să încerce așa ceva”, a povestit Crina.
Dintre cele 10 persoane majoritatea încă continuă să fumeze, dar au promis că astăzi vor face o pauză pentru a sărbători. Așadar, vă provocăm și pe voi să faceți o pauză în această zi, iar dacă nu aveți acest viciu, provocați toate cunoștințele, pentru a sărbători această zi cum se cuvine.
Voi ce părere aveți despre acest lucru. Cum i-ați putea îndruma pe cei care fumează să renunțe la acest viciu? Ne puteți scrie în comentarii sau pe pagina ȘTIRI PENTRU COPII.