Elevii, studenții și copiii mai mici de cinci ani, scutiți de purtarea măștii
Recent am trecut din stare de urgență în stare de alertă. Asta înseamnă noi măsuri și noi reguli pe care trebuie să le respectăm. Chiar dacă avem voie să ieșim mai mult, să nu uităm că trebuie să ne protejăm în continuare. Principala măsură de protecție este purtarea măștii în spațiile închise. Există însă și excepții. Elevii, studenții și copiii mai mici de cinci ani sunt scutiți de purtarea măștii.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat ordinul privind obligația de a purta mască de protecție. Conform documentului, masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Sunt însă și excepții în care purtarea măștii nu este obligatorie. De exemplu, copiii cu vârstă mai mică de cinci ani nu trebuie să poarte mască. De asemenea, nici elevii sau studenții nu sunt obligați să o poarte în timpul orelor de curs. Asta cu condiția ca distanțarea corespunzătoare să fie respectată.
Pentru copiii cu vârsta de cinci ani sau mai mari, purtarea măștii este obligatorie în celelalte spații închise, în afară de școală. Este recomandat ca aceștia să folosească măști nemedicale, adică din material textil.
Purtarea măștii de protecție
În comunicatul de presă primit se arată următoarele: „Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun)”. Pentru ca masca să își facă treaba, trebuie să fie schimbată o dată la patru ore sau ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.
În timp ce purtăm masca este important să nu o atingem. Dacă chiar este necesară atingerea ei, atunci o facem, însă nu înainte de a ne igieniza mâinile. În momentul în care dăm jos o mască, aceasta trebuie aruncată imediat, preferabil într-un spațiu cu capac. Nu este indicat ca măștile medicale să fie reutilizate. Cele nemedicale pot fi refolosite cu condiția ca acestea să fie spălate zilnic la o temperatură de 60 – 90 °C și călcate cu abur la temperatură maximă.
Un alt aspect important este acela că masca nu trebuie purtată încontinuu. Nu este indicat și nici în regulă se facem asta. „Masca este necesară când mergem în locuri aglomerate precum piețe sau supermarket-uri. Ea nu e necesară când mergem pur și simplu pe stradă sau când stăm în casă”, a declarat cu puțin timp în urmă pentru ȘTIRI PENTRU COPII Virgil Musta, doctor la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara.