18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor. Despre cele mai ciudate muzee din ţară și din lume
Astăzi , 18 mai sărbătorim cultura în întreaga lume deoarece este Ziua Internaţională a Muzeelor. De unde provine acest obicei şi cum se sărbătoreşte anul acesta? Aflaţi în cele ce urmează.
În fiecare an, la data de 18 mai sau în jurul acestei date, muzeele din întreaga lume sunt invitate să celebreze Ziua Internaţională a Muzeelor. Evenimentele şi acțiunile organizate cu acest prilej pot dura întreaga zi, un weekend sau chiar o săptămână. Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a stabilit această zi pentru a promova muzee din întreaga lume şi pentru a spori interesul publicului pentru cultură.
În diferite colţuri ale lumii această zi este marcată anul acesta virtual din cauza pandemiei de coronavirus. Reprezentanţii invită publicul să stea acasă şi să se plimbe prin muzeu cu ajutorul tehnologiei. ICOM oferă o hartă interactivă a tuturor muzeelor din lume şi informaţii pentru a le vizita. Insituţia sprijină din 2011 evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, care este sărbătorit în fiecare an, în noaptea de 18 spre 19 mai. Cu această ocazie, de obicei, muzeele îşi deschid porţile publicului larg până după miezul nopţii, fără a percepe vreo taxă şi organizează o serie de activităţi culturale. Anul acesta evenimentul a fost amânat de organizatori până pe 14 noiembrie.
Cele mai vizitate muzee din lume
În întreaga lume sunt mii de muzee frumoase. Fiecare este unic prin expoziţiile şi localizarea geografică. În topul preferinţelor se află muzeul Louvre din Paris, Franţa, care are peste 9,3 milioane de vizitatori anual şi găzduieşte peste 70.000 de opere de artă. Pe locul doi este Muzeul Național din China situat în capitala Beijing, care doar într-un an a fost văzut de peste 7,6 milioane oameni. Muzeul este o clădire impresionantă de 192.000 metri pătraţi şi cuprinde exponate din istoria chineză antică şi modernă.
Locul trei este ocupat de un muzeu din SUA, și anume Muzeul Național de Istorie Naturală Washington. Aceasta are o sală impresionantă a oceanelor unde publicul poate vedea replica unei balene, plus multe artefacte culturale. Tot în capitala Americii se află Muzeul Naţional de Aer şi Spaţiu cu o colecţie impresionantă de artefacte de zbor. British Museum din Londra a fost primul muzeu public naţional din lume şi este vizitat de milioane de oameni. Tot în Londra se află Galeria Naţională, cea mai mare galerie de artă din ţară cu opere artistice impresionante.
Muzeul Metropolitan de Artă din New York, sau MET, este pe locul şapte în topul publicului. Acesta cuprinde peste două milioane de lucrări care acoperă o perioadă de 5000 de ani. Oraşele italiene sunt muzee în aer liber prin arhitectura lor, iar Muzeele Vaticanului cu cele 54 de galerii de artă sunt extrem de căutate de public. Acestea sunt doar câteva dintre ele conform yourtripagent.com.
Muzee ciudate
Omul a fost mereu interesat de lucruri ieşite din comun. De aceea există şi o serie de muzee ciudate precum Muzeul părului din Avanos, Turcia sau Muzeul Toaletelor din Delhi, India. În Guanajuato, Mexic găsim Muzeul mumiilor, iar în capitala Olandei găsim Muzeul torturii. Paraziţii au propriul muzeu în Japonia, iar psihiatria are un muzeu în Saint Joseph, Missouri. În România există câteva muzee ciudate precum Muzeul Crucilor din Gorj, Muzeul Nisipului din Dabuleni și Muzeul Lingurilor din Lemn. Să nu uităm de cel mai dulce muzeu din țară, Muzeul Cofetărie din Arad.
Muzeele din România sunt deschise
După o lungă perioadă în care am vizitat muzee virtual acestea şi-au deschis în sfârşit porţile în România. Muzeul Național al Banatului vă așteaptă! Odată cu redeschiderea sa, propune vizitatorilor două expoziţii de excepţie, care arată că există convieţuire între vechi şi nou. Este vorba despre ”Patrimoniul 2019” şi ”Spectrul Iubirii”.
”Anul acesta am pregătit mai multe evenimente pentru public cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, însă din cauza pandemiei a trebuit să le amânăm. Anul acesta ținem muzeul deschis și luni, special pentru public, pentru a celebra Ziua Muzeelor. Avem două expoziții frumoase și așteptăm cât mai mulți oameni”, a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Național al Banatului din Timișoara pentru ȘTIRI PENTRU COPII
Muzeul Național de Artă din Timișoara s-a redeschis și își așteaptă publicul cu o expoziție nouă de artă digitală numită ”Moara de imagini”. ”Anul acesta pe 18 mai trebuia să găzduim Noaptea Europeană a Muzeelor, însă aceasta s-a amânat până în noiembrie din cauza pandemiei. Noi ne bucurăm că muzeul funcționează cu program normal. Vizitatorii se pot bucura de noua expoziție digitală de la parter și de restul exponatelor din muzeu de la etaj. Expoziția lui Paul Salzberger este impresionantă. Așteptăm toți copiii curioși deoarece aceștia au intrarea liberă și vor fi absolut încântați” , a declarat Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Directorul Muzeului de Artă a subliniat că în muzeu nu pot intra mai mult de 15 oameni în același timp, iar în sală nu pot fi decât 2-3 oameni. Acesta sfătuiește vizitatorii să își ia toate măsurile de siguranță și să sărbătorească această zi.
ȘTIRI PENTRU COPII te ține la curent cu ultimele noutăți. Citiți site-ul nostru în fiecare zi pentru mai multe informații. Vă invităm să citiţi aici un articol despre patrimoniu şi iubire. Hai la muzeu! Nu uitaţi să vă luaţi toate măsurile de siguranță atunci când mergeţi să vedeţi expoziţiile.