IN TREND. La ce vârstă trebuie să ne alegem singuri hainele din garderobă?
Hainele din garderobă reflectă ceea ce suntem în realitate și sunt cartea noastră de vizită. Oare la ce vârstă trebuie să îşi aleagă un copil propria ţinută? ȘTIRI PENTRU COPII s-a documentat pentru voi discutând cu un psiholog. Astăzi la rubrica IN TREND vă explicăm cât de mare trebuie să fie libertatea de alegere a outfit-ului zilnic pentru un copil.
Moda este cu siguranţă o chestiune de vârstă şi sex, dar copiii trebuie să se simtă liberi să îşi aleagă hainele şi chiar să le cumpere singuri de la o anumită vârstă. Există o perioadă în care aceştia învaţă să se îmbrace singuri şi să păşească încrezători afară din casă. Unii copii descoperă mai devreme ce le place în timp ce alţii mai târziu, fiecare în ritmul lui, dar părinţii trebuie să le fie sprijin şi ghid.
Explicațiile psihologului: copiii trebuie lăsați cât mai devreme să decidă
Psihologii sfătuiesc părinții să îi lase pe copii cât mai devreme să ia anumite decizii legate de propria persoană. Acest lucru îi face mai independenţi şi responsabili. Copilul poate alege ce hăinuțe ia pe el din dulap, cu riscul să vrea acelaşi outfit zilnic. Acesta poate să îşi ”extindă influența” către părinți și să aleagă el hainele. Dragi părinți, vă puteţi trezi şi cu crize de furie la vârste mici, dacă nu îi faceţi pe plac.
”Un copil de doi ani, sau chiar și mai mic, poate indica preferința între două obiecte de îmbrăcăminte care au aceeași funcție. Pormin de aici, de la alegeri limitate, pentru a pregăti copilul pentru acele “alegeri din dulap” care, în funcție de mai mulți factori, inclusiv genul copilului, pot să funcționeze deja la preșcolarii mari sau la școlarii mici”, a declarat Mircea Dragu, psiholog și psihoterapeut format în terapie cognitiv-comportamentală, pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Este ceva normal pentru adolescenţi să meargă la cumpărături şi să își aleagă ţinute care îi favorizează şi se încadrează în propriul stil, însă trebuie să se consulte cu părintele pentru a nu face alegeri greşite.
”Un copil poate învața să aleagă ţinute din magazin dacă părinții îl implică treptat în proces și îi explică ce criterii sunt importante pentru ei, implicând copiii în alegerea hainelor și chiar a obiectelor din casă sau alimentelor. Un adolescent care a avut parte de o astfel de practică poate să își cumpere haine și inclusiv să administreze un mic buget personal”, a mai explicat psihologul Mircea Dragu.
Ce spun experții străini?
O mamă din SUA a povestit pentru o publicație că fiica ei de trei ani a făcut crize când i-a ales hainele din garderobă. Aceasta dorea să o îmbrace casual, dar fetița dorea doar lucruri sclipitoare. ”Ultima oară când i-am ales hainele pentru grădiniță a plâns încontinuu în mașină. Când am venit să o iau s-a dezbrăcat în mașină și a refuzat să se îmbrace”, a declarat Rachel Fournier , din Michigan, SUA pentru parents.com.
Aveți un copil vocal care își impune punctul de vedere în ceea ce privește garderoba? Felicitări! Acesta crește! ”Preșcolarii sunt și ei într-o fază de testare a limitelor, de încercări și de căutare a autonomiei. Să se îmbrace este o adevărată oportunitate pentru ei să realizeze lucruri noi”, a spus Alanna Levine, M.D. putrător de cuvant la American Academy of Pediatrics.
Specialiștii în parenting și psihologie infantilă din America sfătuiesc părinții să îi dea copilului câteva opțiuni din care să aleagă. ”Ai prefera să iei puloverul albastru sau pe cel roz?” Asta îi dă impresia că alege singur. Aceiași specialiști spun că preferințele părinților e pot transmite și la copil. ”Faptul că urâți lâna îl va face pe copil să nu o suporte. Lăsați-l să decidă singur dacă aceasta este confortabilă pentru el sau nu. Este de înțeles că vreți să evitați o serie de alergii și neplăceri, dar el trebuie să învețe”, a spus Ari Brown, M.D, consilierul pentru părinți și autoarea studiului ”Toddler 411”.
Un alt expert recomandă să obişnuiţi copilul preşcolar cu o rutină prin agăţarea unor poze în cameră. Este bine să puneţi poze cu el în care se îmbracă, se spală pe dinţi, se aranjează, etc. deoarece toţi copiii adoră să vadă poze cu ei.
Experimentul unei mame
Pe internet a circulat un experiment al unei mame care s-a lăsat îmbrăcată, timp de o săptămână, de fiul său de trei ani. Summer Bellessa, actriţă şi blogger s-a fotografiat în fiecare zi şi a postat pe reţele sociale ținutele alese de puști.
”Să fii mamă înseamnă să le spui altora ce să facă, dar noi am schimbat rolul și a fost o terapie pentru amândoi”, a scris ea pe Facebook.
Psihologul Mircea Dragu este de părere că ”un copil care dictează unui adult e o încălcare a unor limite, iar lipsa limitelor este la fel de periculoasă că opusul ei complementar, care e un parenting excesiv de directiv, rigid și rece”.
De reţinut:
Alegerea individuală a hainelor creşte stima de sine şi îmbunătăţeşte relaţia copil – părinte.
Copilul care ia decizii mici devine mai autonom şi va fi capabil să ia decizii importante ca adult, mai uşor.
Cumpăratul hainelor îi ajută pe copii să îşi dezvolte educaţia financiară şi un stil propriu.
Orice activitate a copilului trebuie supravegheată de adult şi susţinută.
Nu uitaţi că ţinuta trebuie să reflecte personalitatea fiecăruia. Alegeţi cu mare grijă hainele din garderobă ce le purtaţi. Dacă un copil vrea să poarte tutu roz o zi îl puteţi lăsa, dar să îi dați și alte sugestii.
ŞTIRI PENTRU COPII vă ţine la curent cu ultimele noutăţi din modă. Vă recomandăm să citiţi aici un articol despre stilurile vestimentare. Vă invităm să ne scrieţi pe Facebook sau pe Instagram, ori la stiri@stiripentrucopii.com și să ne spuneţi la ce vârstă aţi început să vă alegeţi singuri hainele, dar să vă îmbrăcaţi singuri? Noi vă vom răspunde cu drag. Nu uita să fii fashion indiferent unde mergi și să fii atent la detalii când faci shopping. Citiţi săptămânal rubrica noastră de fashion.
[foogallery id=”16457″]
Dicţionar:
Autonomie: independență
Preşcolari: elevi care urmează să meargă la şcoală