Astăzi, 17 mai, se marchează în lumea întreagă Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei. Oare ce presupun aceşti termeni? Aflaţi în cele ce urmează.
Toată lumea se naște liberă, însă există anumite reguli în societate care par a îngrădi anumite drepturi şi libertăţi. Ziua internaţională împotriva Homofobiei Transfobiei și Bifobiei (Ziua LGBT sau LGBTI) a fost instituită în 2004 cu scopul de a atrage atenţia asupra violenţei şi discriminării cu care se confruntă minorităţile sexuale.
Vă întrebaţi ce este homofobia? În primul rând este o formă de discriminare. Acesta este un termen care defineşte o serie de stări şi emoţii negative precum anxietatea, dezgustul, furia, frica simţite de o persoană faţă de cuplurile de acelaşi sex. Transfobia este o formă de discriminare prin care o persoană simte ură faţă de persoanele transsexuale. Asta înseamnă că aceşti oameni sunt insultaţi şi atacaţi pentru că se simt prizonieri într-un corp care nu se potriveşte cu identitatea lor. Această percepție și convingere este considerată ca boală psihică, motiv pentru care se încadrează în lista tulburărilor psihice. Bifobia se referă la ura şi frica faţă de bisexualitate.
În anul 1990, pe data de 17 mai, OMS a decis să excludă homosexualitatea de pe lista bolilor psihice. Această decizie a fost un început pentru a proteja drepturile omului şi pentru a menţine egalitatea şi nondiscriminarea. Această zi este marcată în peste 130 de ţări, iar în 37 dintre ele legăturile între persoane de acelaşi sex fiind ilegale. 17 mai a fost recunoscută oficial de mai multe state şi instituţii internaţionale.
Egalitatea şi nondiscriminarea este garantată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (articolul 14) şi întărită de Protocolul Nr. 12 la Convenţie, care prevede că, în general, nimeni nu trebuie să fie discriminat cu vreun motiv de către o autoritate publică. În multe ţări din lume oamenii diferiţi sunt înjosiţi şi nedreptăţiţi chiar şi de autoriţăţi. De aceea cetăţenii trebuie protejaţi.
În această zi la nivel mondial se realizează tot felul de evenimente, pentru a promova libertatea, egalitatea şi diversitatea. În 2020 tema este ”Rupem tăcerea”. Anul acesta evenimentele sunt online şi transmise live. În Mexic s-au adunat 30 de celebrităţi, de la influenceri până la jurnalişti care vor discuta despre o lume fără aceste probleme sociale. De asemenea, primăria din Monterrey va fi luminată violet pentru a onora ziua de 17 mai. Canadienii vor colora pe Zoom postere pe tema zilei, iar o fundație a pregătit o campanie în 20 de limbi intitulată ”Family suport”.
În Africa de Est se va sărbători cu muzică și poezie, dar și discuții libere cu artiști. Un eveniment similar se desfășoară și în Nigeria. În ţări asiatice precum Thailanda, Singapore, Myamar se vor realiza evenimente online pentru toate vârstele pe reţele sociale.
Poporul german va elibera baloane colorate și va transmite online totul. În Sitges, Spania, ”se va rupe tăcerea” cu o serie de concerte online, iar un grup a organizat o distribuire de flori online prin care fiecare trimite o poză cu orice floare. În Croația au fost extrem de multe manifestări negative, dar în acest an s-a realizat o campanie media extrem de interesantă cu materiale video și articole pentru a educa publicul despre LGBTI. Țările baltice (Estonia, Letonia și Lituania), ridică steaguri colorate și se pot picta pe corp, dar evenimentele sunt tot online.
În Ţările de Jos (Olanda) o comunitate de LGBTI se va întâlni într-o biserică pentru a reflecta pe tema impactului religiei asupra discriminării. Puteţi găsi mai multe evenimente şi detalii pe pagina special creată pentru această zi may17.org.
Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei este sărbătorită și în România unde anual se realizează diferite evenimente pentru a combate discriminarea. În 2019 a avut loc marșul ”Pride” de la București cu ediția numărul trei, ”Cluj Pride” și festivalul ”Pride” de la Timișoara. În acest context au fost sprijinite toate manifestările legitime și pașnice pentru a spori importanța Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei în România.
Un studiu prezentat într-un comunicat al asociației ACCEPT arată că România este una din ţările cu cea mai mare discriminarea LGBTI. La studiu au participat 3214 persoane LGBTI.
Se pare că 43% dintre persoanele LGBTI din România declară că au fost hărțuite în ultimul an, iar 15% au fost atacate în ultimii 5 ani. Cu toate acestea, numai 4% au fost la poliție să reclame, față de media de 14% pe întreg teritoriul UE. 44% dintre persoanele LGBTI evită anumite locuri. Le este teamă să nu fie atacate din cauza orientării lor sexuale sau identității de gen.
Adolescenţii ascund la şcoală că fac parte din asemenea grupuri în proporție de 44%, comparativ cu 30% în Uniunea Europeană. Mai mult, doar 12% dintre adolescenți declară că aceste subiecte au fost adresate corect și echilibrat în spațiul educational.
Pe piaţa muncii 23% dintre respondenți declară că s-au simțit discriminați la locul de muncă în ultimul an, cifră peste media europeană. Se pare că 25% dintre persoanele LGBTI recunosc imediat în mod deschis orientarea lor sexuală sau identitatea de gen, față de o medie UE de 47%.
”Persoanele LGBTI din România sunt afectate de discriminare, hărțuire și violență, în timp ce statul rămâne indolent în implementarea unor politici publice care să combată efectiv aceste fenomene și, mai ales, să le prevină. România rămâne una dintre puținele state UE care nu au un pachet real de măsuri pentru gestionarea infracțiunilor motivate de ură, în ciuda deciziilor CEDO împotriva României și a abuzurilor repetate ale poliției asupra minorităților,” a declarat Florin Buhuceanu, Director de Advocacy al Asociației ACCEPT.
Fiecare s-a născut liber şi egal în demnitate şi în drepturi. Totuşi, legi care discriminează, politici şi practici împotriva persoanelor LGBTI sunt încă în vigoare în lume. În câteva ţări acestea reapar după câţiva ani de inactivitate. Prin urmare, trebuie să tratăm Ziua internaţională împotriva homofobiei şi transfobiei (IDAHOT) ca pe o oportunitate de creştere a conştientizării asupra drepturilor persoanelor LGBT. Reprezintă, de asemenea, o şansă de a celebra diversitatea” a spus administratorul Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD) , Achim Steiner.
ŞTIRI PENTRU COPII te ţine la curent cu ultimele noutăţi. Citiţi site-ul nostru pentru a afla ce sărbătorim în fiecare zi. Vă recomandăm un articol despre ziua Europei chiar aici. Nu uitaţi să vă purtaţi frumos cu toţi din jur.
Transsexualismul: (denumit și transsexualitate) se caracterizează printr-o identificare puternică și persistentă cu celălalt gen. Cei care manifestă această afecțiune poartă denumirea de transsexuali.
Bifobia: frica, ura faţă de bisexualitate
Bisexualitate: atracţie fizică atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.
Discriminare: este o acțiune care presupune un tratament diferit, nedrept față de persoane din cauza apartenenței lor la un anumit grup social
OMS: Organizația Mondială a Sănătății
LGBTI: este un acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală și intersexuală. Utilizat încă din anii ’80, termenul LGBT sau LGBTI este o adaptare a acronimului LGB, care inițial înlocuia expresia „comunitate gay”.
Sursă: may17.org. Asociației ACCEPT
Sursă foto: may17.org.