După cum probabil știți deja, din 15 mai 2020 va fi permisă deschiderea muzeelor. Totuși, unele muzee din țară au hotărât să rămână cu porțile închise. Porțile nu se deschid la Muzeul Antipa pe 15 mai.
In urma cu câteva zile președintele României, Klaus Iohannis anunța că muzeele se deschid “în condiții speciale de distanțare, de igienă”. Muzeul Antipa a anunțat însă” că” NU se va deschide pentru public din data de 15 mai 2020. Personalul instituției va lucra însă ca muzeul, un loc extrem de vizitat, fermecător și dorit de public, să devină un mediu sigur pentru sănătatea noastră, angajați și vizitatori, deopotrivă!
Din acest motiv și din grijă pentru sănătatea și siguranța vizitatorilor, Muzeul a decis să aștepte. Ce așteaptă? Normele generale de securitate biologică ce urmează a fi publicate de organismele abilitate. Le vor implementa și apoi vor aștepta cu inimile deschise vizitatorii.
Rămâneți aproape de Antipa în mediul online, pe pagina de Facebook și contul de Instagram și ascultați sfaturile girafei de la Antipa! Dacă eu po(r)t mască, cu siguranță po(r)ți și tu!!!
Istoricul Muzeului
Muzeul a luat fiinţă la 3 noiembrie 1834 la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica. El a donat colecţii importante, incluzând monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale, fosile, moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă. Deşi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturală, muzeul a căpătat un caracter de instituţie mixtă, adăpostind antichităţi, tablouri vechi şi curiozităţi naturale. Primul director al secţiei de zoologie şi mineralogie a fost Carol Wallenstein (1837-1859). În timpul său muzeul a avut un caracter preponderent didactic.
Cele mai importante donaţii au fost primite de la dr. Hilarie Mitrea, în perioada în care era director profesorul Gregoriu Ştefănescu (1867-1893). Acestuia din urmă i se datorează şi descoperirea celei mai importante piese din colecţiile muzeului, scheletul de Deinotherium gigantissimum.