Veste bună pentru părinți. Liceenii, probabil, se întristează
Veste bună pentru părinți. Proprietarii și administratorii de localuri, terase și cafenele trebuie să stea cu ochii pe actele de identitate ale clienților. Nu au 18 ani? Nu pot bea nici măcar o bere. Cine vinde sau oferă cu titlu gratuit băuturi alcoolice minorilor va fi sancţionat cu amenzi sau cu suspendarea temporară a activităţii, potrivit unui proiect legislativ adoptat marţi de Senat.
În România, studiile arată că în medie un copil începe să bea de la vârsta de numai 12 ani. Situația este alarmantă iar acest lucru se datorează faptului că alcoolul este foarte accesibil. Cărțile de identitate nu sunt verificate de fiecare dată când un copil dorește să achiziționeze băuturi alcoolice. De regulă se trece cu vederea acest ”detaliu”. În plus, sunt suficienți adulți care consideră că o bere sau niște ”tărie” nu strică.
Pentru a preveni acest lucru, Senatul a adoptat, marți, un proiect legislativ care are ca scop sancționarea tuturor unităților autorizate care vând alcool minorilor. Prin această lege, ieșitul la “o bere rece” nu va mai fi la fel de accesibil pentru liceeni, sau și mai grav, pentru puștii de generală dornici de senzații tari.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială a ordinii şi liniştii publice. Cei care vor încălca această lege riscă, pe lângă amenzi usturătoare, suspendarea activității timp de 10 – 30 de zile.
Alcoolismul, cea mai răspândită dependență din România
Această lege are ca scop și prevenirea alcoolismului, o dependență care, din păcate, este foarte răspândită în România. Conform unui alt studiu, România se clasează pe locul cinci în lume în ceea ce privește consumul excesiv de alcool. Ce este și mai ingrijorător este faptul că 9 din 10 sticle de alcool consumate sunt contrafăcute, fapt ce le poate face deosebit de periculoase. Anual, 20.000 de oameni se sting din viață din cauza alcoolului contrafăcut.
Sperăm că această lege va încuraja consumul mai responsabil de alcool și nu va crește consumul de alcool contrafăcut. Rămâne însă de văzut cum se vor adapta minorii la această situație.
Senatul este prima Cameră sesizată cu această propunere legislativă, care urmează să ajungă și în fața deputaților.
Vă mai aducem în atenție un detaliu semnificativ. Neuropsihiatrii spun că până la 21 de ani alcoolul ar trebui interzis categoric tinerilor. Alcoolul este toxic pentru neuroni, nu numai că îi omoară, îi distrge definitiv ca celulă. La fiecare ingerare de alcool unui adult îi mor în jur de 100.000 de neuroni. La un copil, orice consum de alcool mai mare poate duce la moartea a 1 milion de neuroni. ȘTIRI PENTRU COPIIva reveni asupra acestui subiect și va dezvălui alimente care conțin alcool ascuns.