17 mai – ziua colectării lucrurilor și a poeziilor haiku
17 mai – ziua colectării lucrurilor și a poeziilor haiku. Știți ce zi este astăzi? Nici noi nu știam, însă în calendarul zilelor amuzante, această zi este marcată ca ziua colectării lucrurilor utile și inutile. Nu este încă recunoscută ca zi oficială, însă sunt mulți oameni care colectează lucruri. Iată că acum avem oportunitatea de a avea o zi specială pentru acest lucru. Tot astăzi este și ziua poeziilor haiku. Aflați mai multe detalii de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Ziua colectării lucrurilor utile și inutile
Mulți oameni sunt pasionați de colecționarea lucrurilor. Fie că sunteți colecționari de timbre, jucării, artă sau alte lucruri, acum aveți o zi specială pentru a colecționa.
Această zi există, însă momentan nu este recunoscută de nicio țară. Noi am găsit-o în calendarul bucuriilor de pe site-ul Calendar City Star.
Cel mai mare colecționar din România
În România au existat și există foarte mulți colecționari. Aceștia sunt pasionați de anumite lucruri și tind să își dedice întreaga viață acestei activități. Un colecționar foarte important al României a fost Mihail Kogălniceanu. Acesta a fost cel mai mare colecționar de artă al românilor. El a deținut „peste 200 de tablouri clasice, operele celor mai străluciți pictori ai lumei din veacurile XVI, XVII, XVIII și XIX”, spune Nicolae Petrașcu despre colecția lui Mihail Kogălniceanu. Tot acesta (N. Petrașcu), spunea într-o radioconferință din anul 1935 că Mihail Kogălniceanu a fost primul colecționar de artă de la noi.
Oamenii colecționează lucruri ciudate
Nu este foarte straniu când auzim că o femeie, Darlene Flynn (61 ani) a colecționat peste 16.400 de perechi de pantofi, dar este ciudat când un domn colecționează rochii. Oare ce face el cu acestea? Paul Brockman i-a oferit soției sale, Margot, o colecție impresionantă de rochii. 55.000 de rochii au fost alese de Paul și dăruite soției lui. Probabil aceasta este foarte fericită.
În anul 1987, Ralf Schroder din Germania a strâns aproximativ 14.502 de pliculețe de zahar, cel mai vechi pliculeț fiind din anul 1950.
O doamnă din Anglia a reușit să strângă peste 5000 de săpunuri din întreaga lume. Carol Vaughn, căci așa se numește, a devenit colecționară din anul 1991, când mama ei a trecut în neființă.
Ziua poeziilor haiku
Tot astăzi, 17 mai, sărbătorim și ziua poeziilor haiku. Haiku este un gen de poezie japoneză cu formă fixă. Aceasta este alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 versuri formate din 5,7, 5 silabe.
Istoria acestor poezii începe în ultimii ani ai secolului al XIX – lea. Masaoka Shiki este cel care a depus eforturi ca acest tip de poezie să fie recunoscut oficial în anii 1890, astfel primind denumirea de Haiku.
Subiectele abordate trebuie să reflecte natura și cel puțin un vers din poezie trebuie să reflecte anotimpul în care a fost scrisă.
Ca să vă faceți o idee despre aceste poezii, vă lăsam mai jos o poezie a unui poet din Japonia, Issa Kobayashi. Acesta a fost unul dintre maeștrii genului haiku, remarcându-se prin simplitatea exprimării sentimentelor, a iubirii sau a compasiunii pentru toate făpturile.
„Ploaie de primăvară: o scrisoare ruptă, dusă de vânt prin pădure”.