12 mai – Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Ce ne-am face fără ei?
În fiecare an, în data de 12 mai sărbătorim Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Aceștia, alături de întreg personalul medical, sunt cei care au grijă de sănătatea noastră. Mai ales acum în plină pandemie. Gândiți-vă că noi ne putem feri de virus stând în casă, pe când ei se expun cel mai mult la acesta. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă câteva informații despre această zi.
Consiliul Internațional al Asistenților Medicali (ICN) a stabilit ca tema din acest an să fie „Nurses: A Voice to Lead – Nursing the World to Health”. Mai mult decât atât, în 2019, Organizația Mondială a Sănătății a hotărât ca 2020 să fie Anul Asistentei și al Moașei. Totodată, anul acesta se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, unul din fondatorii asistenței medicale moderne.
Anul trecut președintele Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, Annette Kennedy, a declarat că se așteaptă ca anul 2020 să fie unul important pentru profesie. „Faptul că Anul asistentei și al moașei coincide cu bicentenarul Florence Nightingale ridică perspectiva interesantă a asistenților medicali. În cele din urmă sunt recunoscuți pentru tot binele pe care îl fac. În întreaga lume, asistentele lucrează neobosit pentru a oferi îngrijirea și atenția de care au nevoie oamenii. Oricând și oriunde e nevoie. Vrem ca Ziua Internațională a Asistenților Medicali să sublinieze faptul că asistenții medicali sunt esențiali în furnizarea de îngrijiri medicale. Că asistenții contribuie la sănătatea oamenilor la nivel global. Asistenții medicali, datorită rolului lor unic de a lucra cu oamenii de la naștere până la moarte, trebuie să fie implicați în politica de sănătate”, a declarat Annette Kennedy, conform ICN.
Așteptările președintelui ICN s-au adeverit. Iată că, în această luptă cu coronavirusul, asistentele medicale, infirmierele și medicii sunt cei mai importanți. De ei avem cea mai mare nevoie, ei sunt cei care lucrează neobosit, la fel cum zicea Annette Kennedy: „oriunde și oricând”.
Asistenții medicali și COVID-19
Coronavirusul nu ține cont de vârsta, sexul sau profesia pe care o avem atunci când se hotărăște să ne aleagă. Noi ne mai ferim de el prin faptul că stăm în casă și evităm contactul cu alți oameni. Personalul medical în schimb are de-a face direct cu acest virus încăpățânat care nu se mai dă plecat. Asta înseamnă, din păcate, infectări și totodată decese.
ICN le-a cerut guvernelor să țină evidențe exacte ale infecțiilor și deceselor din rândul personalului medical. Asta deoarece s-a constatat că guvernele nu țin o evidență a acestor date. Din informațiile pe care ICN le-a adunat, 90.000 de angajați din domeniul sănătății au fost infectați cu COVID-19. Din aceleași informații, se pare că 260 de asistenți medicali au murit.
„Lipsa de date oficiale despre infecții și decese printre asistenți medicali și alți lucrători din domeniul sănătății este scandaloasă. Asistenții medicali și lucrătorii din domeniul sănătății au fost expuși unui risc mai mare din cauza lipsei de echipamente individuale de protecție și a pregătirii precare pentru această pandemie. Drept urmare, am observat rate de infecție și, în mod tragic, decesele cresc zilnic. Eșecul guvernelor de a colecta aceste informații într-un mod consecvent înseamnă că nu avem date care s-ar adăuga la știința care ar putea îmbunătăți măsurile de control și prevenire a infecțiilor și de a salva viața altor lucrători din domeniul sănătății”, a declarat Howard Catton, directorul executiv al ICN.
Tot el și-a arătat îngrijorarea cu privire la viața asistenților medicali: „Dacă guvernele nu reușesc să acționeze în acest sens, mă tem că s-ar putea să privim înapoi la această pandemie și să numărăm morții printre colegii noștri asistenți în mii”.
Dicționar
Bicentenar: care durează de două secole, care a împlinit două sute de ani
Consecvent: care urmează desfășurarea firească și logică