Elevii din mediile defavorizate vor primi tablete. Cum vor fi ele distribuite?
Elevii din mediile defavorizate vor primi tablete. Din momentul în care s-a hotărât continuarea cursurilor online, au apărut o serie de întrebări. Cum vor proceda copiii care nu își permit o tableta sau un smartphone? De unde vor lua școlile sau primăriile bani pentru a le asigura aceste ustensile? In final, astăzi avem un răspuns.Ministerului Educației și Cercetării a alocat 150 de milioane de lei pentru achiziția de dispozitive electronice conectate la internet. Ele sunt destinate elevilor din mediile defavorizate.
Guvernul României a adoptat în ședința de ieri, 7 mai, o hotărâre privind suplimentarea bugetului ministerului cu suma de 150 de milioane de lei pentru anul 2020. Aceasta hotărâre s-a luat la propunerea Ministerului Educației și Cercetării.
Suma alocată va fi utilizată pentru achiziția de dispozitive electronice conectate la internet. Ele sunt necesare dotării unităților de învățământ preuniversitar de stat. Obiectivul Ministerului Educației este să asigure accesul la activitățile didactice la distanță elevilor din medii defavorizate, din unitățile de învățământ preuniversitar.
250.000 de copii vor primi tablete
„Am solicitat inspectoratelor școlare să centralizeze situația elevilor care nu dispun de echipamentele necesare participării la cursurile online, în contextul pandemiei COVID-19. În acest moment, în România, numărul estimat de elevi care au nevoie de aceste dispozitive electronice este de 250.000. Odată cu achiziționarea acestora, va fi facilitată învățarea la distanță și pentru copiii din mediile defavorizate”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării. In județul Timiș de exemplu, e nevoie de de aproape 5600 de echipamente informatice pentru învățământul obligatoriu (clasa pregătitoare până la clasa aXII-a).
Criteriile de repartizare sunt stabilite prin ordin de ministru, în baza propunerilor unităților de învățământ preuniversitar de stat.
Cum vor fi distribuite tabletele
Marin Popescu, inspector școlar general la ISJ Timis, ne-a explicat: “Din discuțiile pe care le-am avut la minister, vor exista criterii pentru a distribui aceste tablete. Mă refer la criterii care țin de zona economică a fiecărei familii sau in ce zonă se găsește familia din perspectiva nevoii. Este important și criteriul legat de lipsa internetului sau a semnalului de internet. Aceasta iar va fi o problemă care trebuie identificată. Cu alte cuvinte, eu zic că demersul este unul pozitiv. Vom scăpa cu toții de această etapă de pandemie, mai devreme sau mai târziu. Dar învățământul online cu siguranță va fi o componentă importantă de acum înainte, în viitor”.
Formarea formarea cadrelor didactice – esențială
Inspectorul școlar general vede lucrurile și dintr-o altă perceptivă. Aceea a formării cadrelor didactice și nu neapărat de a lucra pe un echipament, tehnic vorbind. Ci a folosi metodele adecvate și didactica adecvată astfel încât informația să ajungă într-un mod plăcut și elegant la elevi și să fie asimilată de aceștia. “Vorbim de a transfera școala reală, sau clasa reală în clasa virtuală. Si aici cu siguranță avem nevoie de o componentă de formare a cadrelor didactice in aces sens. Atât pe chestiunea legata de competentele digitale, cât și pe o componentă legată de didactica și metodica disciplinei”