10 mai – Ziua Internațională a curățeniei în propria cameră
Astăzi, 10 mai, sărbătorim Ziua Internațională a curățeniei în propria cameră. Această zi face parte din categoria zilelor internaționale amuzante. Momentan nu este recunoscută de nimeni. Chiar și așa, există oameni care se bucură de ea și o sărbătoresc. Cum? Prin curățenie.
Ca să înțelegeți mai bine, această zi este asociată de către oameni cu activitățile legate de curățenia de primăvară. Acea curățenie generală pe care și noi românii o facem înainte de sărbătorile mari, dar mai ales primăvara. Mai demult, când oamenii nu aveau prea multe variante de a se încălzi pe perioada iernii, făceau focul în casă. Asta însemna mizerie de la lemne, multă cenușă și mult fum. După ce iarna trecea și temperaturile creșteau, oamenii puteau deschide geamurile pentru a aerisi și făceau curățenie generală pentru a scăpa de toată mizeria adunată.
Făcutul curățeniei. Un chin sau o bucurie?
Oare cine sunt cei care se bucură cel mai tare de această zi? Vă spunem noi. Cei care v-au purtat de grijă până să creșteți mari și cei care v-au strâns sutele de jucării în fiecare seară. Asta ca voi, în fiecare zi să le împrăștiați din nou… Părinții sunt cei mai fericiți atunci când copiii cresc și își pot face singuri curat în cameră. Trebuie însă să recunoaștem că majoritatea nu o fac cu prea mult drag. Făcutul de curățenie reprezintă pentru copii și pentru părinți un chin. Puțini sunt cei care o fac cu bucurie.
Mita pentru curățenie
Unii părinți folosesc un sistem de mită pentru a-și convinge copiii să își aranjeze jucăriile. „Primești o ciocolată dacă îți faci curățenie în cameră”. Alți recurg la amenințări și constrângeri: „Dacă nu faci curățenie, nu mai ai voie pe tabletă”. Evident, copilul nu face ordine pentru că înțelege cât de important e să trăiască într-un mediu curat și ordonat, ci pentru că este obligat.
O scuză bună în acest an ar fi că azi este duminică, iar duminica nu se lucrează fiindcă e zi de odihnă.
Ce spun copiii, ce spun părinții
Colaboratorul nostru Marko, de la lecția de istorie, are 10 ani și recunoaște faptul că nu îi place foarte mult să facă curățenie în cameră. „Îmi place mai mult să fac curățenie afară fiindcă e mult mai distractiv. Mai ales în această perioadă, în care mă ocup de îngrijirea puilor de găină, curcă și gâscă. În curând voi avea și pui de rață. O ajut și pe mama la curățenia din casă. De exemplu, când ea aspiră, eu șterg ușile și praful”.
Mama lui Marko spune: „Atunci când era mai mic, nu prea făcea curățenie. Acum că e mare, se implică în activitățile ce țin de asta. Preferă, după cum a spus și el, să facă curățenie în curte și în grădină. O face cu mai mult drag decât în casă”.
Cele mai întâlnite scuze
Părinții încearcă să îi facă pe copii de mici să înțeleagă cât de importantă este curățenia. Uneori este ușor, alteori mai greu. Cert este că cei mici au cuvintele la ei atunci când trebuie să facă curat. ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă câteva din replicile pe care părinții le primesc.
„Ce-ai cu mine? Am greșit cu ceva?”, „Mă lași, nu am făcut ieri?”, „Eu sunt mică, nu știu să fac”, „Toată ziua curățenie curățenie. M-ai înnebunit”, „Ce, tu nu ai mâini?”, „Mă dor picioarele”, „Mă doare capul”, „Mă doare burtica”, „Îmi vine să fac piși”, „Adună tu că eu sunt obosită și dacă am de lucru nu mai am timp să mă joc”, „Mami eu sunt obosită, nu faci tu?”, „Abia m-am pus în pat. Fă tu că eu sunt mic și obosit”, „Treaba mamelor e să facă curățenie și treaba copiilor e să fie fericiți”.
În mare parte părinții sunt cei care fac curățenie în camera copiilor. Cel puțin în cazul celor mai mici. Una din mămici ne-a spus că: „depinde de vârstă, dar cred că de mici trebuie învățați cu “responsabilități”. Iar să strângi după tine, e clar responsabilitatea ta!”. Majoritatea părinților spun că cei mici fac curat sau îi ajută la acest capitol. Atât cât pot și cum știu ei. Nu rămâne lună și bec în urma lor, însă mami și tati apreciază că se implică.