Povestea mărțișorului supraviețuiește, în diferite forme, în România şi nu numai: de la firul simplu răsucit în alb și roșu, până la mărțișorul virtual. Care este de fapt povestea lui?
[textmarker color=”C20411″]Se pare că Mărțișor, Mărțișug sau Marț, ca obicei de 1 martie, este prezent nu numai la români, dar și la bulgarii și albanezii din Balcani – obicei pe care țăranii îl repetau în fiecare început de primăvară ca semn protector împotriva bolilor și a nenorocului. Copiilor li se lega o monedă de argint la mână cu un fir răsucit de lână sau de bumbac alb și roșu, ca să fie feriți de boală, pe care aceștia îl legau, după 12 zile, în pom, ca să fie pomul roditor, iar vitelor li se agăța același fir roșu cu alb, ca să fie sănătoase și, la fel, bune de rod. Preluat de lumea urbană și devenit modă, firul de bumbac, uneori fir de argint sau de aur, este purtat drept colier și podoabă, ținut la piept, primit ca suvenir și, mai nou, cadou.[/textmarker]
Detalii despre mărţişor vă oferă şi Zuzi Party, care organizează astăzi un nou eveniment “Povestea mărţişorului” – Teatru interactiv şi un atelier de creaţie mărţişoare. La Zuzi, mărţişorul vine însoţit de Zâna Primăverii, care are tolba plină de poveşti şi legende! Detalii la [button link=”www.zuziparty.ro” icon=”59141″ target=”” color=”ff1f1f” textcolor=”ffffff” size=”small”]www.zuziparty.ro[/button]
Si BluParty organizeaza pe 2 martie, la Muzeul Ţăranului Român, un atelier gratuit de creaţie pentru copii. Alături de Muzeul Ţăranului Român, BluParty doreşte să atragă copiii spre frumoasele tradiţii româneşti. Cutiuţa cu Dichis oferă un mediu în care ei se pot exprima liber şi artistic, în contextul Mărţişorului. Atelierul are două etape: mai întâi, copiii vor afla povestea Mărtişorului şi obiceiurile tradiţionale de primavară într-o discuţie liberă. În a doua parte, ei dau frâu liber imaginaţiei şi pictează pe cutiuţe din lemn, în care pot păstra mărţişoarele pe care le vor primi, sau le vor dărui. Activităţile din cadrul atelierului sunt recomandate pentru copii cu vârste între 4 şi 8 ani. Toate materialele sunt asigurate de echipa BluParty. Pe durata programului părinţii pot participa la Târgul Mărţişorului din curtea Muzeului, de unde pot cumpara obiecte de artizanat specifice sau pot gusta din oferta gastronomică a Târgului. Înscrierea la Cutiuta cu Dichis se face la numărul [button link=”0722.287.906″ icon=”128222″ target=”” color=”2b48ff” textcolor=”0a0a0a” size=”small”]0722.287.906[/button] sau la adresa [button link=”denisa.dan@bluparty.ro” icon=”9993″ target=”” color=”3617ff” textcolor=”080808″ size=”small”]denisa.dan@bluparty.ro[/button] cu subiectul “Cutiuţa cu Dichis”. Părinţii sunt rugaţi să mentioneze în email numele şi data naşterii copilului.
Echipa de voluntari “Plantăm fapte bune în România” vine cu o noutate anul acesta de 1 Martie. În loc de tradiţionalul mărţişor, ei oferă opţiunea…. verde: “Copăcelul mărţişor”, o dovadă de dragoste şi prietenie, un semn al implicării şi un simbol al sentimentelor care vor creşte, se vor înfrumuseţa şi vor dura. „Copăcelul mărțișor” este un molid în vârstă de 1 an, care provine din localitatea Bilbor, județul Harghita. Are înălțimea de câtiva centimentri și este plantat în ghiveci de către voluntarii “Plantăm fapte bune”, din dorința de a încuraja cumpărarea de copăcei vii, care să poată fi plantați într-un moment plăcut. „Copăcelul mărțișor” poate fi comandat până în data de 3 martie, ora 12.00pe adresa [button link=”magazin@platamfaptebuneinromania.ro” icon=”9993″ target=”” color=”34992c” textcolor=”050505″ size=”small”]magazin@platamfaptebuneinromania.ro[/button].