Nu vă puteți imagina cum ar fi lumea fără presa liberă. La mulți ani tuturor jurnaliștilor!
Nu vă puteți imagina cum ar fi lumea fără presa liberă. La mulți ani tuturor jurnaliștilor! Astăzi vorbim deseori despre importanța presei independente, dar nu întotdeauna realizăm pe deplin rolul ei în viața noastră.
Mass media profesională, responsabilă și independentă este esențială pentru dezvoltarea și menținerea oricărei democrații sănătoase. De ce? Mass-media reprezintă ochii și urechile publicului. De aceea presei i se spune ”câinele de pază al democrației”. Ziua mondială a libertății presei este un prilej de a sărbători principiile fundamentale ale libertății în presă.
Ziua de 3 mai a fost proclamată Ziua Internațională a Libertății Presei de către Adunarea Generală a ONU în anul 1993.
Ziua mondială a libertății presei a fost aleasă astfel încât să atragă atenția asupra importanței și obligației respectării libertății de exprimare, așa cum este stabilit în Declarația Universală a Drepturilor Omului.
Mai exact, articolul 19 al Declarației Universale a Drepturilor Omului arată că: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.
Puțină istorie. Presa, în diferite forme, a existat dintotdeauna
Presa a existat dintotdeauna, dinainte să i se spună așa. Oamenii au avut nevoie, de la începuturi, să comunice și să transmită infromații. Chiar dacă nu existau tipare, televiziuni sau internet, oamenii erau informați. Aceștia transmiteau informația pe cale orală, din om în om până când ajungea „știrea” la toată lumea.
Mai apoi, în mijlocul secolului al XV-lea a apărut tiparul. Comunicarea între oameni a început să se extindă iar posibilitatea de stocare și răspândire a informațiilor devenea mai mare. Ziarele au fost primul mijloc de informare de mare audiență. Ele au apărut în secolul al XVII-lea. În secolul al XIX-lea au început să apară ziare foarte cunoscute până azi, precum The Times, în Marea Britanie.
În țările române primele ziare și reviste au apărut în secolul al XIX-lea, iar un secol mai târziu au apărut alte mijloace importante de comunicare în masă, radioul și televiziunea. Astfel presa intra într-o nouă etapă a dezvoltării.
În timp oamenii au evoluat și iată, am ajuns astăzi în era tehnologiei, în care informația se transmite aproape instantaneu, prin intermediul internetului. Deja, o serie de publicații, care apăreau pe hârtie, renunță să mai fie tipărite, gădindu-se exclusiv în online.
Rolul presei
Rolul mass-mediei e să informeze cu privire la lucrurile relevante din societate, corect și imparțial. Presa ar trebui să și critice atunci când e cazul, pe bază de informații și adevăruri.
Un alt rol foarte important al presei este acela de a educa și de a forma opinia publică. Nu în ultimul rând trebuie să amintim și rolul de divertisment.
Legile presei
Prima lege a presei în România a fost adoptată în anul 1862. Aceasta nu ne aparținea de fapt, ci a fost copiată după legea franceză din 1793. Legea a fost aplicată până în anul 1923, fiind „singura lege care garantează drepturile scriitorilor și ale artiștilor români”.
De asemenea legea venea la pachet cu un regulament în care erau detaliate o serie de chestiuni administrative necesare.
În România a mai existat o lege a presei. Aceasta era numită Legea presei din Republica Socialistă România, nr. 3/1974. Legea a fost aplicată începând cu data de 1 mai 1974, până în data de 8 iulie 1978. Din punct de vedere legislativ, a fost abrogată mult mai târziu, prin Legea 95/2012.
Libertatea presei
Presa nu a fost liberă din totdeauna. De-a lungul timpului foarte mulți jurnaliști au fost chemați în fața instanțelor de judecată sau chiar arestați. Unul dintre cei mulți a fost și jurnalistul Mihai Creangă. Acesta a fost redactor șef al ziarului „România Liberă”. Jurnalistul a fost arestat pentru mai mult de trei luni în anul 1989, înainte de Revoluție, pentru că împreună cu alți jurnaliști, a vrut să tipărească un ziar clandestin pentru a se opune dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Acesta s-a stins din viață anul trecut, la vârsta de 77 de ani.
Cum ar fi viața fără o presă liberă?
Acum că știți mai multe detalii despre presă și libertatea de exprimare, trebuie să ne punem o întrebare simplă. Unde am ajunge noi fără o presă liberă? Să facem un joc de imaginație. Ce s-ar întâmpla dacă presa nu ar mai exista de mâine? Sau dacă ar fi controlată de anumite interese.
Liderii ar conduce guvernul, afacerile, sectorul academic și alte domenii, având în vedere doar interesele lor personale, fără să le pese de necesitățile populației. Legile țăriloe ar fi aplicate în mod selectiv doar pentru cei slabi. Corupția ar crește. Reformele ar stagna. Oamenii și-ar pierde încrederea.
De obicei ziua mondială a libertății presei se sărbătorea prin diferite evenimente, noi, jurnaliștii publicației ȘTIRI PENTRU COPII, am ales să sărbătorim această zi informându-vă.
Dicționar
Imixtiune: amestec nemotivat și nedorit în treburile altcuiva;
Audiență: a avea influență asupra unui număr mare de persoane;