EXPRESIA SĂPTĂMÂNII. Expresiile românești par foarte ciudate pentru străini, dar și pentru cei mici, de cele mai multe ori. De foarte multe ori v-ați auzit părinții sau bunicii spunând expresii ciudate și poate nu ați știut atunci la ce se refereau ei. Echipa ȘTIRI PENTRU COPII va prezenta săptămânal câte una dintre expresiile românești care ne lasă „cu gura căscată” sau stârnesc hohote de râs. De asemenea noi vom și explica aceste expresii pentru a ști de unde provin și care este înțelesul lor.
Expresia din această săptămână este „la Paștele cailor”. Cei mici au auzit această expresie cel puțin o dată, dar ce înseamnă ea?
Recent a fost Paștele, iar acesta este un motiv pentru care ne-am amintit de expresia de astăzi. Voi știți când este Paștele cailor? Probabil ați auzit de foarte multe ori această expresie, însă nu v-ați dat seama ce înseamnă. Ei bine, noi suntem aici ca să vă explicăm.
La Paștele cailor
„Eram la școală, iar un coleg a venit cu un joc nou. L-am întrebat frumos dacă îmi poate împrumuta și mie jocul, pentru că voiam să mă joc și eu. El mi-a răspuns: „La Paștele cailor”. Nu știam ce vrea să spună, dar mi-am dat seama că nu voia să mă joc și eu.”
Expresia „la Paștele cailor” reprezintă perioada în care se va întâmpla ceva. Ea este foarte veche, dar foarte folosită și în prezent. Aceasta este folosită cu sensul de „niciodată” sau „foarte târziu” .
Paștele cailor – mit sau adevăr?
Se pare că expresia apărut de foarte mult timp. Din cele mai vechi timpuri, calul a fost un animal domestic foarte apropiat omului, iar în unele regiuni din țară existau sărbători pentru acesta. Așadar, Paștele cailor chiar a existat. Acesta se ținea doar atunci când Paștele Ortodox coincidea cu cel al Catolicilor. Tăranii de credință Ortodoxă împrumutau caii de la țăranii de credință Catolică și invers. Când cele doua sărbători coincideau, caii se odihneau.
Voi ați auzit vreodată de Paștele cailor? Ați știut ce înseamnă? Dacă nu, atunci când mai auziți această expresie, puteți spune că această sărbătoare chiar există.