Allover – prietenie, talent și creativitate. Copiii români sunt foarte talentați. În carantină fiind, câțiva adolescenți și-au ocupat timpul cu activități foarte creative. Aceștia au făcut muzică și au filmat un videoclip. Formația lor este veche de 10 ani, dar este compusă doar din suflete tinere. Liceeni au la activ câteva concerte în România, Ungaria și Serbia. De asemenea, aceștia au participat la foarte multe festivaluri din țară. Aflați despre ce este vorba de la ȘTIRI PENTRU COPII.
Trupa a debutat sub numele de ALL Friends Band. Denumirea este un acronim al prenumelor celor trei membrii fondatori ai trupei : Adam, Luca și Lukas, urmând ca în anul 2019, trupa să treacă prin câteva schimbări. Componența s-a schimbat și s-au alăturat grupului Cătălina, Mihai și Bogdan, iar ALL Friends Band a devenit Allover.
În momentul de faţă, membrii formației sunt Cătălina Ciortea, 17 ani (chitară bass, backing vocals), Luca Dragu, 17 ani (lead vocals, chitară), David Mihai Popa,18 ani aka DMP (baterie), Bogdan Timotei Potra , 18 ani (clape) şi Adam Suma, 17 ani (chitară).
Tinerii pregătesc un album de debut la care au lucrat din greu. Recent au lansat o piesă intitulată „Fără un gest”. Este o poezie scrisă de Ana Blandiana, o scriitoare și luptătoare pentru libertatea civică din România.
„Piesa am scris-o împreună cu Cătălina acum un an, când a venit Ana Blandiana la Timişoara. Am avut marea bucurie de a a-i cânta o versiune demo a piesei. I-a plăcut şi ne-a dat „binecuvântarea” să folosim versurile. A însemnat foarte mult pentru noi, să vorbim cu ea” a declarat Luca Dragu pentru ȘTIRI PENTRU COPII.
Adolescenții au cântat frumoasele versuri pe note de chitară, muzica fiind compusă chiar de ei, Cătălina Ciortea și Luca Dragu.
„A trecut ceva timp până să ajungă melodia la forma finală. De înregistrări s-a ocupat DMP, împreună cu mine, şi piesa a fost mixată la Bucureşti, de către Ieronim Pogorilovschi. Am lansat-o în sfârşit pe 21 martie, de ziua Internaţională a Poeziei”, a adăugat Luca.
Aceștia nu s-au oprit doar aici. Au filmat și un videoclip foarte expresiv. Mara Bugarin și Vlad Crudu sunt „vinovați” pentru imaginile din videoclip.
„A fost ceva nou pentru toată lumea. Ne-am bucurat să avem ocazia să ne umplem timpul din carantină făcând ceva productiv. Clipul în sine este experimental, după cum vedeți. Cât despre mesajul lui, am dori ca fiecare să interpreteze cum simte„ ne-a spus tânărul artist.
ȘTIRI PENTRU COPII a povestit puțin cu Luca, iar acesta ne-a destăinuit câteva „secrete”.
ȘTIRI PENTRU COPII: Știm deja că iubești muzica și teatrul. Care sunt lucrurile care îți plac cel mai mult la aceste arte?
Luca Dragu: Îmi place cum te umple de energie, cum te învaţă lucruri diverse şi cum fac oamenii să zâmbească, dar şi să reflecteze, ba chiar să plângă, uneori. Arta ne pune pe gânduri şi, în acelaşi timp, oferindu-ne posibilitatea de a visa, ne ţine cu picioarele pe pământ.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce alte lucruri te interesează?
Luca Dragu: Sunt pasionat și de sport, urmăresc Champions League şi, din când în când, NBA & UFC. Când eram mic, am făcut karate, și am participat la competiții destul de mari, atât în țară, cât și în afara ei. Cea mai mare realizare a mea a fost locul 3 mondial, la categoria kumite, la Cupa Kohai World Cup din Milano, în 2012.
ȘTIRI PENTRU COPII: Care este activitatea ta preferată?
Luca Dragu: Când nu sunt pe scenă sau în public, îmi place să citesc, oscilez între proză și poezie. De ceva timp am început chiar să scriu, în primă fază versuri pentru trupă, şi mai nou am început să mă joc mai mult cu cuvintele, să dezvolt puțin.
Colecţionez viniluri şi, de când cu pandemia, mi-am instalat şi cd-playerul, şi casetofonul. Sunt înnebunit după „analogic”. Să ţii muzica în mână e altceva.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum îți petreci timpul liber când nu faci muzică?
Luca Dragu: Mă învârt prin zonă. Fac teatru din clasa a VI-a, în 2018 am câștigat Cel mai bun spectacol la festivalul „Teatru sub Castani” din Iaşi, cu „Verrücktes Blut” o piesă pentru care am compus şi interpretat muzica live. De atunci am mai compus sau produs muzică de teatru şi zilele trecute am scos şi un album-compilaţie cu muzică din proiecte de genul, intitulat „Whatever You Want it to Be”, împreună cu Alexandra Nedel şi Jacqueline Kohl.
Toamna trecută m-am aventurat şi pe meleagurile filmului… am jucat într-un scurtmetraj care s-a calificat în finala competiţiei internaţionale „Dracula Digital” din Braşov, unde am mai făcut unul şi am câştigat. Pentru această aventură îi datorez mulţumiri lui Tudor Fira, care mi-a propus să facem această nebunie împreună. Atât el, cât şi Iasmina Momir, cu care am împărţit ecranul, au ajuns să ocupe un loc special în viaţa mea.
Săptămâna aceasta am scos şi primul videoclip artistic cu trupa, la piesa Fără un Gest, după o poezie de Ana Blandiana. A fost o provocare să atribuim o reprezentare vizuală a versurilor şi a notelor. Conceptul le aparţine Marei Bugarin şi lui Vlad Crudu, care joacă în clip.
În fiecare an, în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara iau câte un interviu unui scriitor. Până acum am conversat cu Mircea Cărtărescu, Tatiana Ţîbuleac, Juan Gabriel Vasquez (din Columbia) şi trebuie să apară în curând şi cel de anul trecut, cu Jose Luis Peixoto, din Portugalia.
Ocazional, am mai scris şi recenzii de teatru sau film.
O altă latură pe care încep să o dezvolt în paralel este cea de implicare civică (şi pe alte căi înafară de cea a muzicii), ieri fiind ales preşedintele clubului Leo AllforAll, ce face parte din familia Lions.
ȘTIRI PENTRU COPII: Când au început aceste pasiuni și din ce motiv?
Luca Dragu: Am învăţat să cânt la chitară în clasa întâi, ghidat de tatăl celui mai bun prieten de pe vremea aceea. Eram trei băieţi nedespărţiţi, Adam, Lukas şi cu mine. Am ajuns să ne numim trupa după acest acronim – ALL Friends Band.
Mergeam la Lukas acasă după şcoală şi ne arăta tatăl său câte un acord. Era o modalitate de a petrece mai mult timp împreună, din care a ieşit ceva pe cât de fain, pe atât de neaşteptat. Au trecut 10 ani de atunci, şi fiecare a mers pe drumul său, împreună sau în paralel, dar am rămas prieteni buni.
Am intrat cu multe emoţii în trupa de teatru a şcolii (Nikolaus Lenau), în colaborare cu Teatrul German de Stat Timişoara.
S-a dovedit a fi o decizie bună. Mi-a lărgit perspectiva, atât pe plan (aproape) profesional, cât şi personal. Am dat de oameni ce aveau să îmi devină prieteni extrem de buni, printre care şi Mara şi Vlad, cu care am şi scos un clip vineri. Deasemenea, coordonatoarea noastră, Isolde Cobeţ, îmi este ca o a doua mamă.
Filmul şi literatura sunt excepţionale, nu intenţionez să le dezvolt neapărat, dar nu şti niciodată ce surprize pregăteşte viitorul.
ȘTIRI PENTRU COPII: Cum se desfășura o zi normală din viața ta? Și cum se desfășoară acum în carantină?
Luca Dragu: După şcoală aveam repetiţii cu teatrul, seara cu trupa. Sunt o persoană căreia îi place să se ţină ocupată, nu aveam foarte mult timp liber.
De când cu izolarea, am avut ocazia să mă concentrez exclusiv asupra muzicii, celelalte activităţi fiind suspendate. Am şansa să încep, respectiv să termin proiecte pe care le aveam în plan de ceva timp.
Clar, îmi e dor de prieteni şi sunt îngrijorat că vara aceasta vom fi privaţi de festivaluri, şi alte evenimente faine, pe care le aşteptam de un an.
Ne vedem pe video, ne sunăm, chiar acum am ieşit dintr-o conferinţă ZOOM cu ALLOVER, cu care facem acum ultimele retuşuri pentru albumul de debut.
ȘTIRI PENTRU COPII: Te afectează acest lucru?
Luca Dragu: Fără doar şi poate. Aveam reprezentaţii fixate şi cu trupa, şi cu teatrul, care au fost ba amânate, ba anulate. Ne-a dat peste cap pe toţi, dar încercăm să „make the most out of it”. Ne adaptăm cum putem mai bine.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce ai vrea să faci când o să fii mare?
Luca Dragu: Visul meu este să trăiesc din muzică, dar încerc să fiu realist. Cert e că voi continua să cânt, chiar dacă voi studia şi altceva pe lângă. Iau în considerare psihologia sau facultatea de Litere.
ȘTIRI PENTRU COPII: Ce mesaj le transmiți cititorilor ȘTIRI PENTRU COPII?
Luca Dragu: Aveţi grijă de voi în aceste vremuri de criză. Ascultaţi muzică bună. Epuizaţi grămada de cărţi, filme şi seriale „to see”. Susţineţi artiştii şi afacerile locale, comandând produse de la ei (de la cd-uri, viniluri şi tricouri până la bijuterii, se fabrică lucruri interesante în Timişoara). Ne vedem la concerte și la teatru când se termină nebunia.
Trebuie să fiți deja foarte curioși de această piesă. Așadar vă invităm să o ascultați aici.
Sura foto Facebook / ALLOVER
Sursa video YouTube / ALLOVER