Ce sărbătorim pe 23 aprilie? Autorii, bibliotecarii și copiii
Ieri, ȘTIRI PENTRU COPII v-a vorbit despre Ziua Pământului. Și astăzi avem ceva de sărbătorit. Ce sărbătorim pe 23 aprilie? Autorii, bibliotecarii și copiii. În această dată, anual, este sărbătorită „Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor”, „Ziua Națională a Bibliotecarului”, iar în Turcia este „Ziua Suveranității Naționale și a Copilului”.
În 1995, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a hotărât ca data de 23 aprilie să fie dedicată cititului, cărților, autorilor, editurilor etc. Hotărârea a fost luată în cadrul Conferinței generale de la Paris, iar în fiecare an, prin acest eveniment, se urmărește promovarea cititului, publicarea cărților și a drepturile de autor.
Data de 23 aprilie nu a fost aleasă întâmplător. Ea are legătură cu mai mulți autori. William Shakespeare s-a născut în 23 aprilie 1564 și a murit tot pe 23 aprilie, 1616. În aceeași dată s-au născut și Vladimir Nabokov și Manuel Mejía Vallejo. De asemenea, în 23 aprilie au murit Inca Garcilaso de la Vega, William Wordworth și Jules Barbey d’Aurevilly.
Pe lângă faptul că întreaga lume sărbătorește astăzi „Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor” noi, românii, mai sărbătorim ceva. Sau mai exact pe cineva. La noi este „Ziua Bibliotecarului”, zi în care îi sărbătorim pe toți cei care au grijă de bibliotecile noastre și care ne ajută atunci când avem nevoie. Ziua de 23 aprilie le este dedicată lor începând cu anul 2005. Pe scurt, astăzi sărbătorim cărțile, cu tot ce implică ele, dar și bibliotecarii.
„Ziua Suveranității Naționale și a Copilului”
Si turcii au un motiv de sărbătoare. La ei astăzi este sărbătorită „Ziua Suveranității și a Copilului”. Nici aici data de 23 aprilie nu este lipsită de semnificație. În 23 aprilie 1920 Mustafa Kemal Atatürk a anunțat deschiderea Adunării Naționale a Turciei. Pe atunci, poporul turc își revenea din cea mai grea perioadă prin care a trecut. Oamenii au pierdut atât teritorii, cât și persoane dragi. Multe femei și mulți copii au fost atunci uciși.
Mustafa Kemal Atatürk este cel care și-a dorit ca acea zi să le fie dedicată copiilor. Li s-a adresat atunci spunându-le: „Domnișoarelor, domnișorilor, voi, toți, sunteți trandafirii, stelele și strălucirea fericirii viitorului nostru. Cei care vor duce cu adevărat patria spre lumină sunteți voi. Munciți, gândindu-vă cât de prețioși și importanți sunteți. Aștept multe de la voi”.
Dicționar
Suveranitate: atribut inerent, inalienabil și indivizibil al statului, care constă în supremația puterii de stat în interiorul hotarelor sale și în independența ei în relațiile cu alte state