Așa cum v-am obișnuit, ȘTIRI PENTRU COPII vine în fiecare zi de marți cu o nouă fobie. Cea despre care vom vorbi astăzi este alektorophobia, adică frica de pui. Denumirea vine din limba greacă unde „alektor” înseamnă „cocoș”, iar „phobos” înseamnă „frică”.
Dat fiind faptul că este primăvară, în curând vor apărea și puii de găină, rață, gâscă etc. În timp ce unii îi consideră drăgălași, alții se tem foarte tare de ei. Deși știu că puii nu reprezintă vreun pericol, nu se pot controla și devin neliniștiți în preajma lor. Și nu este neapărat nevoie să aibă contact direct cu ei. Pentru unii este suficient să vadă o fotografie cu pui pentru a intra în această stare de anxietate.
Cauzele unei astfel de fobii sunt legate cel mai adesea de o experiență negativă cu păsări. De asemenea, alektorophobia nu este o frică cu care te naști, ci mai degrabă una pe care o înveți. Ea se poate „învăța” foarte ușor de la persoane cu aceeași problemă. Această fobie, netratată, se intensifică odată cu trecerea anilor.
Simptome și tratament
Simptomele acestei fobii pot fi atât fizice cât și psihologice. Printre cele mai întâlnite simptome regăsim: neliniștea, gura uscată, transpirația, tremuratul, dificultățile de respirație, greața, incapacitatea de a forma cuvinte. De asemenea, cei care se confruntă cu această problemă vor evita întâlnirea cu puii. Pentru unii, chiar și gândul la pui poate provoca un atac de panică.
Ca la oricare altă fobie, întrebarea la care suntem nevoiți să răspundem este mai degrabă „cum?” decât „de ce?”, „unde?” sau „când?”. Pentru a stabili cea mai eficientă metodă de tratament, trebuie să înțelegem cum se creează frica în creierul nostru. Din fericire există mai multe metode prin care putem scăpa de această fobie. Dacă nu o putem face de unii singuri prin apropierea treptată de pui, atunci cerem ajutorul unui specialist. El va ști care este cea mai potrivită metodă și ne va scăpa de această frică.