Siguranța pe Internet – Sfaturile poliției pentru copii și părinți. Nu dați informații personale!
Siguranța pe Internet – Sfaturile poliției pentru copii și părinți. Siguranța pe internet este foarte importantă. Și nu doar în aceste momente. Trebuie să fim responsabili și să avem grijă de noi și de cei dragi. Dragi copii, nu tot ce se găsește pe Internet este adevărat! Iar dacă ați fost vreodată puși într-o situație stânjenitoare în mediul online, sau ați fost amenințați, trebuie să apelați la un adult. Inspectoratul Județean de Poliție Caraș – Severin, vine în ajutor cu câteva sfaturi.
Polițiștii vin în ajutor cu sfaturi pentru copii și tineri. Ne explică cum să evităm situațiile riscante și ce trebuie să facem dacă am ajuns într-o astfel de situație.
Mai jos regăsiți o lista de recomandări importante.
Fără informații personale
1.Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta!
2.Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor. Dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise!
3.Gândește-te foarte bine înainte de a te expune într-un mod indecent dacă vrei să îți păstrezi sau să îți pierzi demnitatea de ființă umană!
Nu tot ceea ce există pe internet este adevărat
4.Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!
5.Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur!
6.Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.
Amenințările nu dovedesc nimic
7.Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic.
8.Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. Ei nu au putere asupra ta, doar te păcălesc pe tine că ar avea vreo putere și doar dacă-i crezi au putere! În realitate, singura lor putere este anonimatul.
9.Așa că, nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat!
Așadar, trebuie să fim responsabili și să trecem cu bine și de această perioadă. Urmați sfaturile de mai sus și veți fi în siguranță în mediul online.
Citiți ȘTIRI PENTRU COPII pentru mai multe informații despre siguranța în mediul online.
Dicționar
Amenințare: infracțiune care constă în alarmarea unei persoane, prin manifestarea intenției de a săvârși față de ea sau față de o rudă apropiată, o infracțiune;
A ezita: a fi într-o stare de nehotărâre;
Victimă: persoană care suferă chinuri fizice sau morale;
Agresiune: atac neprovocat împotriva unei persoane;