O specie de viermi preistorici ne-ar putea ajuta să devenim nemuritori
Oamenii de știință ruși au reușit să reînvie un număr mic de viermi preistorici după ce i-au găsit înghețați în Siberia. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește cum acești viermi ar putea avea beneficii mari pentru dezvoltarea medicinei.
Cu toții ne-am imaginat măcar o dată cum ar fi să avem superputeri. Unii poate și-au dorit să poată respira sub apă. Alții să zboare sau să fie extrem de puternici. Cu certitudine însă, toți dintre noi ne-am imaginat măcar o dată cum ar fi să fim nemuritori.
Pentru o specie de viermi preistorici recent descoperită în Siberia, Rusia, să fii nemuritor este un lucru absolut banal. Aceștia au fost readuși la viață după mai bine de 32.000 de ani. Vă dați seama cum ar fi să ingheți acum și să te trezești perfect normal după 32.000 de ani? Lucrurile ar fi foarte diferite.
La această descoperire au participat mai multe instituții din Rusia, cum ar fi Universitatea de Stat din Moscova și Academia de Științe din Moscova, cât și Universitatea Princetown din New Jersey, Statele Unite ale Americii. După ce au extras mostre din cei 300 de viermi descoperiți în solul siberian preistoric, oamenii de știință și-au dat seama că aceștia nu erau morți. Viermii erau de fapt într-un fel de stare de hibernare.
Viermii nou descoperiți supraviețuiesc fără probleme la temperaturi de -20 de grade Celsius
Viermii nou descoperiți au fost numiți de către oamenii de știință nematode. Nematodele au o formă cilindrică și sunt foarte foarte mici. De fapt, un om poate vedea viermii aceștia doar la microscop. Descoperirea a fost făcută accidental, nematodele fiind găsite lângă rămășițele unor rozătoare preistorice. Ce e și mai interesant este faptul că nematodele au supraviețuit fără probleme la temperaturi de -20 de grade Celsius după ce oamenii de știință le-au introdus în recipiente frigorifice speciale.
Poate ați mai auzit de criogenizare în filme Science Fiction sau în videoclipuri pe internet. Criogenizarea este o tehnologie în curs de dezvoltare care ne-ar putea permite să ne înghețăm complet fără să murim și, ulterior, să fim dezghețați după mult timp. Momentan această tehnologie este departe de a fi utilizabilă deși mai mulți oameni de știință lucrează la ea de ani de zile. Acești viermi ar putea totuși să ajute oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum funcționează exact criogenizarea și cum am putea să o folosim chiar noi, oamenii, pentru a putea “călători” în viitor.