Noaptea Albastră a Autismului 2020. Pe 2 aprilie – România se iluminează în albastru pentru autism. Ziua de 2 aprilie reprezintă Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. Pentru anul acesta, campania internațională organizată de ”Autism Europe” poartă sloganul ”Pot învăța. Pot lucra” (“I can learn. I can work”). In același timp, clădiri importante din București se iluminează în albastru. De ce? In semn de solidaritate față de cele peste 30,000 de persoane cu autism care trăiesc în România.
Lor li se alătură peste 100 de instituții, companii și ONG-uri care iluminează simbolic în digital spațiul lor virtual (website-ul) sau fotografia clădirii. Noaptea Albastră a Autismului 2020 este un gest de atenție și încurajare pe care Asociația Help Autism și Asociația pentru Muzică, Cultură și Artă îl fac pe 2 aprilie.
Ziua Internațională a Conștientizării Autismului este sărbătorită în toată lumea astăzi. Deși în alți ani a adunat sute de mii de oameni în activități deschise publicului, anul acesta #stămacasă și aprindem simbolic lumina albastră. De ce? Pentru a rămâne împreună, solidari și conștienți de situația celor peste 30.000 de persoane cu autism din România.
Ni se pare cu atât mai relevant acest semn de solidaritate și atenție, cu cât persoanele cu autism din România sunt mult mai afectate de izolare. Asociațiile locale ce oferă terapie de reabilitare în centre sau la domiciliu sunt grav afectate de efectele economice ale situației de urgență. Încercăm totodată să aducem și o mică bucurie, puțină lumină într-o perioadă de izolare, singurătate și anxietate – Daniela Bololoi, psiholog și președinte Help Autism.
Clădiri simbol din București vor fi iluminate în albastru (culoarea autismului) începând cu ora 19:00. Vor prelua simbolic filtrul albastru pentru a ilumina digital fotografia clădirii sau website-ul: Primăria Municipiului București prin iluminarea Arcului de Triumf; Complexul Muzeal Național “Moldova” Iași – Palatul Culturii; Ministerul Afacerilor Externe prin Centrul Infoeuropa. Se alătură și instituții de cultură. Muzeul Național George Enescu, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, Pandorra Story Style, Teatrul Excelsior, Timpuri Noi Square, Dyfashion, Mercury 360, Asociația Culturală ISVOR etc. Lor li se alătură cele peste 100 de ONG-uri care sprijină prin servicii sociale și de recuperare cele 30.000 de persoane cu autism din România.
Ediția 2020 a evenimentului Noaptea Albastră a Autismului semnalează că suntem solidari cu familiile persoanelor cu autism care sunt acum izolate. Suntem atenți la sănătatea lor pentru că o spitalizare este extrem de greu de gestionat pentru o persoană cu tulburare de spectru autist. De asemenea, suntem conștienți că integrarea este în continuare departe de a fi o realitate în societatea românească. Nu în ultimul rând, suntem încrezători că vom continua astfel să construim o Românie în care mințile aparte fac real parte din comunitate.
Tot joi, 2 aprilie, Help Autism invită românii să folosească filtrul “Noaptea Albastră” pentru a trimite un mesaj de încurajare pe Facebook sau Instagram. Companiile pot să ilumineze simbolic pagina web folosind filtrul disponibil la: https://www.helpautism.ro/campanii/2-aprilie-izolare-continua
Noaptea Albastră a Autismului este parte a proiectului SUFLET ÎN CULORI. In cadrul ei se desfășoară concertul caritabil de muzică clasică ce marchează, de 7 ani, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. Anul acesta concertul a fost reprogramat pentru data de 28 iunie, pe scena Ateneului Român. Va fi susținut de artiști ai scenei mondiale. Mai multe detalii pe https://www.bilete.ro/suflet-in-culori/
De 10 ani, Help Autism îi sprijină pe copiii cu autism din România să-și atingă potențialul printr-un mix de terapii. Si familiile lor sunt ajutate să găsească soluții financiare. Ii ajută să păstreze echilibrul familiei prin consiliere psihologică și programe de învățare a terapiei. În perioada carantinei, Help Autism, deși a închis cele 5 centre, ajută familiile din România să continue programul de terapie online. De asemenea, oferă acces gratuit tuturor copiilor cu autism și terapeuților din România la 14 programe de lucru prin aplicația educațională ABA kit și platforma de evaluare a evoluției Edu ABA. Deschide un fond de urgență pentru asociațiile locale grav afectate economic de criza generată de Covid-19.
În cadrul strategiei sale, organizația europeană ”Autism Europe” promovează accesul la o educație incluzivă de calitate, inclusiv la formare universitară și profesională, și acces la angajare. Obiectivul principal al acțiunii este de a spori includerea și participarea persoanelor cu afecțiuni din spectrul autismului. De asemenea, își dorește îmbunătățirea calității vieții lor arătând că aceștia sunt membri deplini ai societății.
Inspectoratului Școlar Județean Iași dovedește preocupări constante în problematica autismului. Se fac atât prin acțiunile la nivel local cât și european, prin cele două proiecte Erasmus+ pe care le implementează.
Proiectul Erasmus+ ”Job CoACh, suporTing school studEnts with Autism Spectrum Disorder to acquire independency (ACTIvE)” aduce în prim plan nevoia de integrare socială a tinerilor cu tulburări din spectrul autist. E vorba mai ales de incluziune a lor pe piața muncii, prin diseminarea de bune practici existente în alte țări europene.
Se vine astfel în sprijinul acestor tineri care după ce finalizează școala nu se regăsesc deloc ca angajați în companii de stat sau private. Mai mult, se are în vederea sensibilizarea și implicarea de parteneri din comunitățile locale. Se iau în vedere agenții de angajare, camere de comerț, IMM-uri. Se încearcă formarea și suportul pentru practicarea de către tinerii cu autism a unor meserii precum ospătar, vânzător, lucrător în curățătorii sau spălătorii auto, servicii de curățenie.
Despre integrarea în societate a copiilor cu autism am mai scris aici.
Cel de-al doilea proiect ”Autism They are One Of Us“ aduce în atenție conștientizarea rolului școlii și a familiei în viața copiilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist. Cum? Prin îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor familiilor lor și a profesorilor care lucrează în acest domeniu.
Ambele proiecte au în vedere formarea persoanelor care lucrează în context educațional. E vorba de psihologi, profesori care urmăresc să-și consolideze competențele în legătură cu educația copiilor cu autism. Li se oferă celor care lucrează cu acești tineri formare profesională continuă, adaptată lucrului cu elevii cu autism.
Prin aceste inițiative ISJ Iași susține elevii cu autism să aibă șanse egale. Să profite la maxim de potențialul lor în educație și piața muncii, datorită mediilor accesibile, de sprijin. Încearcă să determine societatea să fie mai deschisă și mai incluzivă în diversitatea sa.
In acest an şcolar, în reţeaua de învăţământ din judeţul Iaşi sunt şcolarizaţi 275 de elevi cu tulburare din spectrul autist. Aceştia se regăsesc la toate nivelurile de învăţământ: preşcolar, primar, gimnazial, liceal sau şcoală profesională.
Şcolarizarea acestora este atât în şcolile speciale, unde regăsim un număr de 186 de elevi, cât şi în şcolile de masă, 89 de elevi. Elevii cu autism integraţi în unităţile de învăţământ de masă beneficiază de servicii de sprijin educaţional.